Thuistutten is passé

Hoogtepunt van een uitgaansavond was tot voor kort het voorafgaand getrut bij een der fuifnummers thuis. Uren voor de spiegel – de vloer bezaaid met kledingstukken, glazen wijn en beugeltjes Grolsch – en dan lichtelijk aangeschoten op naar waar de muziek was. Al na een kwartier zocht je dan met reddeloos geladderde panty en uitgezakte krullen je heil in obscure alcoholische mixjes, om de volgende ochtend te ontdekken dat alleen het feestelijk thuistutten helder was blijven hangen. Feitelijk had je de deur niet uit hoeven gaan – dát waren tijden!

Het huidige uitgaansleven kent echter zoveel hoogtepunten – kooidansen op 120 beats per minute, lasershows, pretpil en `live piercing' op de afterparty tegen het ochtendgloren – dat de ouderwetse voorpret is gedegradeerd tot amateuristisch geklooi.

Liever trekt de jeugd naar een stylingcentrum om professioneel te worden betut, alvorens het uitgaansleven in te stappen. Roodkapje (kapsalon, café, schoonheidssalon, kledingwinkel en publiek atelier tegelijk) in Rotterdam is zo'n pré-party centrum waar nachtbrakers terechtkunnen voor creaties van modestudenten van de kunstacademie, een flitsende make up, of een `arti hairdo', zoals bezoekster Raisja Broka (17) haar met roze draadjes opgeluisterde paarse kapsel omschrijft.

Ze heeft nog een ganse nacht voor de boeg en zit achterover in de kussens van de zithoek. In Roodkapje vindt ze ,,de juiste atmosfeer'' om zich ,,op te laden'' voor de danceparty die ze vanaf middernacht zal bezoeken. Haar vriend TooMuch (artiestennaam voor Thomas Bergen, 19, dj) zakt naast haar neer en toont zijn beschilderde en beglitterde gezicht. ,,Normaal doen kan altijd nog'', grimast hij. ,,Liever dos ik me gek uit en het is ontzettend cool dat dat hier kan in een relaxte sfeer.''

De onthaasting heeft ook het uitgaansleven niet ongemoeid gelaten. Roodkapje is een variant op het inmiddels gewoongoed geworden loungen: met een groep vrienden ontspannen hangen en praten in modern vormgegeven uitgaansgelegenheden. Niet langer drinken tot je erbij neervalt, maar qualitytime beleven met je vrienden, is het motto.

Roodkapje wil meer zijn dan een loungeroom. Oprichters Eric den Hartigh en Arthur Schwimmer hebben een centrum voor ogen waarin jonge mensen hun creatieve ei kwijt kunnen. En dus herbergt het voormalige winkelpand aan de Rotterdamse Witte de Withstraat ook een professionele fotostudio, waar creatieve geesten overdag gratis gebruik van kunnen maken.

,,Roodkapje is een centrum waar niets moet en alles mag'', verzekert Den Hartigh. ,,We willen taboes doorbreken. Zo maken we net zo gemakkelijk mannen op als vrouwen. Jonge mensen van nu zijn veel individualistischer dan vroeger, ze willen zich onderscheiden van anderen, onder meer door opvallende make-up te dragen. Niet iedereen is daar even handig in en dus komen ze hier. Thuistutten? Ja, dat is echt passé.''

Roodkapje, Witte de Withstraat 13, Rotterdam. tel. 010-2439800.

Geopend van di t/m za van 11-19u (publiek atelier) en vr, za en zo van 21-24u (nachtstyling). De toegang is gratis. Make-up of haarstyling is mogelijk vanaf vijftien gulden.