The Running Man

Lang voordat Big Brother wereldwijd op tv verscheen, had de idee van reality-tv in de vorm van een afvalrace al een plaats gekregen in de film. Boris Paval Conen was John de Mol in 1998 een jaartje voor met zijn speelfilmdebuut Temmink. Hierin leveren veroordeelde criminelen strijd in kooigevechten op leven en dood die rechtstreeks op tv werden uitgezonden. Maar dit moderne gladiatorendrama leek op zijn beurt weer erg op het al uit 1987 stammende The Running Man van Paul Michael Glaser.

De film is gesitueerd in 2017, een nabije maar apocalyptische toekomst waarin de wereld in een grote politiestaat veranderd is. De populaire tv-show The Running Man geeft het hongerende en muitende volk wat het wil: sensationeel escapisme. En wel in de vorm van een live uitgezonden mensenjacht. Veroordeelde misdadigers worden door een verwoest stadsdeel gedreven door een groepje beroepskillers (waaronder de huidige gouverneur van Montana, de ex-worstelaar Jesse Ventura) met een fantasierijk wapenarsenaal.

Oud-politieman Arnold Schwarzenegger, ten onrechte veroordeeld voor een massamoord die hij juist wilde voorkomen, lijkt de programmamakers de perfecte kandidaat. Gekleed in een mal glitterpakje wordt hij samen met twee weldra afgeslachte vrienden en romantic interest Maria Conchita Alonso de gevechtszone in gekatapulteerd. Maar niet voordat hij Killian om de oren heeft geslagen met het onverslaanbare Schwartzy-motto `I'll be back'. En de kijker kan er gerust op zijn dat de Oostenrijkse Eik zijn woord houdt. Ondersteund door een commando-eenheid van het verzet onder leiding van de, als een jeugdige Che Guevara verklede, Dweezil Zappa (inderdaad, zoon van) bestormd hij de tv-studio als een wraakengel met een vierkante kaak en gezwollen biceps.

The Running Man is leuk voor Schwarzenegger-fans, maar is niet te vergelijken met de technisch geavanceerde geweldspektakels Terminator I en II die hij later maakte. De decors en kostuums zien er goedkoop uit en het acteerwerk voor zover je daar bij de ex-Mr. Universe al van kan spreken is lachwekkend knullig.

Wat de voorspellende waarde van de film betreft, kunnen we opgelucht ademhalen. Fans van Big Brother vragen niet om een dagelijkse portie creatief bloedvergieten; zij stellen zich al tevreden met een pittig potje ganzenborden voor de camera. Het gaat niet om elimineren maar om nomineren.

The Running Man (Paul Michael Glaser, 1987, VS), SBS6, 20.30-22.15u.