Telecoms doen effectenbeurs opnieuw dalen

De Amsterdamse effectenbeurs dook vanmorgen opnieuw in de min en wederom kwam het verlies vooral op naam van hightechs en telecomfondsen. Uitgever Wolters Kluwer boekte winst.

Het Damrak trok zich vanmorgen aanvankelijk op aan het hogere slot van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De technologiefondsen profiteerden en trokken de AEX-index omhoog. De graadmeter moest de winst echter al snel weer inleveren. Vroeg in de middag noteerde de AEX-index 1,41 procent lager op een stand van 655,16 punten.

De internetaandelen doken na enkele handelsuren massaal in de rode cijfers. Grootste verliezer was UPC. Het aandeel van het kabelbedrijf kalfde ruim 6 procent af op een koers van 22,30 euro. Elektronicaconcern Philips leverde 2,56 procent in op 51,40 euro. Automatiseerder Getronics deed het nog slechter met een verlies van ruim 3 procent op 12,15 euro. Chipmachinefabrikant ASM Lithography wist de koersdaling te beperken tot 1,81 procent. De Europese telecomfondsen moesten flink inleveren nadat het Amerikaanse telecommunicatieconcern Sprint een fors lagere winst voor het derde kwartaal voorspelde. KPN wist zich niet te onttrekken aan de neergang in de sector. Het aandeel verloor ruim 5 procent op een koers van 24,45 euro. In de Midkap verloor Libertel ruim 3 procent. Versatel gleed helemaal diep weg. Het aandeel leverde ruim 9 procent in op een koers van 28,20 euro.

Wolters Kluwer was een van de positieve uitzonderingen op het Damrak. Het aandeel van de uitgever dikte bijna 3 procent aan op een koers van 23 euro precies. Daarmee was Wolters Kluwer de grootste stijger op de verder somber gestemde Amsterdamse effectenbeurs. De opleving was te danken aan overnamegeruchten. Wolters Kluwer zou in gesprek zijn met de Duitse mediareus Bertelsmann, die de uitgever zou willen overnemen. Wolters Kluwer wilde vanmorgen nog niet reageren op de geruchten. De andere uitgevers wisten niet te profiteren van de winst van Wolters Kluwer. Elsevier leverde een dubbeltje in op een koers van 13,40 euro en VNU werd bijna 2 procent goekoper op 57,20 euro.

Ook Akzo Nobel wist in de plus te noteren. Het aandeel van het chemieconcern werd 1,59 procent duurder op een koers van 47,34 euro. Gucci profiteerde vanmorgen opnieuw van de eerder deze week gepresenteerde goede halfjaarcijfers. Het modehuis mocht bijna 2 procent bijboeken op een koers van 120 euro. Koninklijke Olie lijkt voorlopig zijn hoogtepunt te hebben bereikt. Het aandeel dikte 1,35 euro in op 71,54. Staalconcern Corus verloor ruim 4 procent en bereikte een nieuw dieptepunt van 86 eurocent.

Op de lokale markt moest Ajax flink inleveren. De Amsterdamse voetbalclub gaf gisteren nabeurs een winstwaarschuwing af. Beleggers deden het aandeel vanochtend massaal van de hand. Rond de middag noteerde het aandeel ruim 12 procent lager op een koers van 7,90 euro.