Spanje

Fotogeschiedenis

De geschiedenis van Barcelona van de afgelopen eeuw is te bewonderen in de vorm van een expositie van 152 foto's in Madrid. Het betreft hier een selectie uit het foto-archief van het Museo Nacional de Arte de Cataluña (Mnac) dat sinds vier jaar in het bezit van tweeduizend gecatalogiseerde foto's uit privé-collecties. Er zijn foto's van het begin van eeuw, de jaren vijftig en van na de Francocensuur in 1975. Tentoonstelling in het Centro Cultural Conde Duque in Madrid. Voormalige Conde Duque kazerne, metro Plaza de España of Noviciados.

Herfstfeesten

Jerez de la Frontera is eerst en vooral beroemd als geboorteplaats van de sherry. Maar in de nog warme herfstzon valt er naast de talloze bodega's ook te genieten van de herfstfeesten die gedurende de komende weken in deze Andalusische stad plaats vinden. De festiviteiten worden geopend met de processie ter gelegenheid van de beschermvrouw van de stad, de Maagd van Merced op 24 september. Paardenliefhebbers kunnen terecht op een speciaal gala van Koninklijke Andulusische school voor hippische kunsten dat 7 oktober vanaf het middaguur gehouden zal worden. Voorts verschillende tentoonstellingen, kunst en 30 september een groot feest met optocht. Jerez de la Frontera, informatie bij lokale toeristenbureau's.

Centraal-Europese kunst

Het museum Fundanció Joan Miró presenteert een speciale expositie gewijd aan de de Centraal-Europese kunst van de tweede helft van de afgelopen eeuw. Schilderijen, foto's beelden, video's en installaties van 92 artiesten uit centraal-Europese landen. Bijdragen uit Polen, Oostenrijk, Joegoslavië, Tsjechië en Slowakije tot Bosnië en Macedonië. Getracht is weer te geven wat de kunstzinnige ontwikkeling is geweest van een gebied dat aan het begin van de eeuw nog een leidende rol had in Europa, maar door twee wereldoorlogen en communistische onderdrukking een zware terugslag kreeg en vervolgens toch weer opbloeide. Tot 1 nov in de Fundació Joan Miro, Arte en centroeuropa. 1949-1999. Commissaris Lóránd Hegyi. Parc de Montjuïc, www.bcn.fjmiro.es.

En verder

Young British Art, installaties en foto's van Sam Tyler-Wood in het Museo Reina Sofía in Madrid tot 15 okt; Giselle uitgevoerd door Compañía de Danza de la Communidad de Madrid van Victor Ullate tot 1 okt in het teatro de Madrid, La Vanguada 00-34917405274.