SLIMME JONGENS

Roos Kleingeld (20)

Derdejaars Interaction Design (Hogeschool voor de Kunsten, Hilversum)

,,Ik ging zelf erg jong studeren, op mijn zeventiende. Ik wist nog niet goed wat ik wilde doen en heb toen voor interaction design gekozen zonder dat ik wist wat het eigenlijk inhield. Het was een soort combinatie van economie, psychologie en techniek, allemaal mijn interessegebieden. Bovendien klonk het wel leuk en hoefde ik dan nog niet echt te kiezen. In de praktijk blijkt het heel veel computerwerk te zijn, maar het bevalt me erg goed.

Wel zijn er vijf keer zoveel jongens als meisjes. Dat is soms wel moeilijk, omdat er vanzelf van uitgegaan wordt dat meisjes minder goed zijn. Al moet ik toegeven dat dit aan het begin van de studie ook inderdaad zo is, omdat de jongens zichzelf al veel leren voordat zij aan de studie beginnen.

Ik heb het gevoel dat hbo-studenten serieuzer omgaan met hun studie. Op de universiteit wordt je afwezigheid bijvoorbeeld minder snel opgemerkt omdat het veel massaler is.

Hbo'ers houden elkaar veel meer in de gaten. Je moet veel samenwerken en het wordt niet geaccepteerd als je minder goed je best doet of niet komt opdagen.

Het studentenleven betekent voor mij vooral vrijheid en veel sociale contacten. Zelf woon ik op een nogal rare plek, in een soort flat met veel studenten in een nieuwbouwdorpje bij Hilversum. Niet echt een doorsnee studentenonderkomen, maar wel erg gezellig. We doen veel samen omdat er eigenlijk verder in de buurt niets te doen is.

Door mijn geloof heb ik nog een sterke band met vrienden van de middelbare school. Vaak ga ik met ze mee naar hun christelijke studentenverening. Dat is prettig, omdat je dezelfde achtergrond hebt. Als er een christelijke vereniging in Hilversum zou zijn, was ik daar ook lid van worden. Ik sta nog steeds christelijk in het leven, het is een belangrijk deel van wie ik ben. Sinds ik op mezelf woon ben ik wel minder principieel geworden; ik ga net als andere studenten wat meer mijn eigen gang.''