Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Morgen besluit de Tweede Kamer waarschijnlijk of er wel of geen Nederlandse soldaten naar Eritrea gaan. Een reportage over het gebied waar de soldaten worden gestationeerd; welke gevaren staan hen te wachten? En: de Algemene Beschouwingen. Ned. 2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Vandaag wordt de Joegoslavische oppositieleider Vosjislav Kostunica gevolgd tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen aanstaande zondag. Volgens de peilingen staat Kostunica ver voor op de huidige president Slobodan Milosevic. En verder een reportage over de Roma-families die na Driebergen, Utrecht en Bunnik, nu Zeist handenvol werk bezorgen. Ned.1, 20.30-21.06u.

Zembla. Aandacht voor de toenemende macht van externe adviesbureaus. Waarom worden ze ingeschakeld en staan hun prestaties in verhouding tot de hoge kosten? Onder meer het verhaal van de gemeente Amsterdam die – tevergeefs – interim-managers aanstelde om problemen bij de GG&GD op te lossen. Ned.3, 21.17-22.00u.

DOCUMENTAIRES

The toughest job in Britain. Programma waarin gezocht wordt naar het vervelendste baantje van Engeland. Vandaag: boer en clown. BBC1, 21.30-22.00u.

De late shift. Reportagemagazine over het sociaal-economische leven in Vlaanderen. Fusies bij het bankwezen en de verzekeringsmaatschappijen zijn aan de orde van de dag, maar zij leiden vaak tot ingrijpende veranderingen in het leven van de werknemers. Canvas, 22.55-23.25u.

People's century. Documentaireserie over de geschiedenis van de 20ste eeuw. Met de omverwerping van het bewind van de Sjah van Iran in 1979 kwam de opmars van de Westerse waarden in het Midden-Oosten snel tot stilstand. Het islamitische fundamentalisme verspreidde zich snel onder de verarmde moslimvolkeren. Deze nieuwe fundamentalisten verzetten zich tegen elke vorm van verandering. Vandaag: 1979 – God fights back. Canvas, 23.25-0.20u.

SPORT

Olympische Spelen Morgen, Ned.2, 08.54-11.57 uur. Met vanaf 09.30 uur een rechtstreeks verslag van de volleybalwedstrijd Nederland-Brazilië (mannen). Verder in deze uitzending: wielrennen op de baan (25 kilometer vrouwen), zwemmen (finales), turnen (vrouwen allround individueel), judo (finales half zwaargewicht) en badminton (finale mannen dubbel).

MUZIEK

Lola da musica. Vandaag een portret van de Amerikaanse band 16 Horsepower. Zanger/ multi-instrumentalist David Eugene Edwards wordt gevolgd in zijn dagelijks leven als muzikant en huisvader in Denver. Hij speelt enkele nieuwe songs en komt uitvoerig aan het woord over zijn geloof, dat in zijn teksten zo nadrukkelijk aanwezig is. In 16 Horsepowers zwaarmoedige muziek weerklinken zowel oude `helden' als Hank Williams, Bob Dylan en Leonard Cohen, als de recentere favorieten Joy Division, Nick Cave en The Gun Club. Ned.3, 20.01-20.45u.

INFORMATIEF

Ziek, zwak en misselijk. Derde aflevering van een 4-delige serie over verantwoord medicijngebruik. Vandaag: verslik je niet. Ned.1, 17.35-18.08u.

Van gewest tot gewest. Onder meer een reportage over de verdeeldheid in de milieubeweging over de gevaren van de Tweede Maasvlakte. Vooral de manier waarop het industrieterrein moet worden ingericht, leidt tot tegenstellingen. Ned.3, 19.00-19.30u.

Castaway 2000. Reportageserie over een geïsoleerde gemeenschap op het Schotse eiland Taransay. BBC 1, 22.30-23.30u.

Pesten...wat doen ze? Herhaalde aflevering uit het Mentor Magazine Extra. Wat betekent het voor een kind om gepest te worden? Een kennismaking met de 14-jarige Diana. Zij wordt al vanaf de basisschool gepest. Ned.1, 23.40-0.04u.

MODE

De Barclay Catwalk 2000. Registratie van het internationale modespektakel Barclay Catwalk 2000 in Rotterdam. Veronica, 23.45-0.40u.

FILMS

Nine Months (Chris Columbus, 1995, VS). Prenatale komedie zet alles op het komische talent van Hugh Grant. Terwijl zijn onverwacht zwangere vrouw Julianne Moore zich ontpopt tot brave broedkip vol moedergevoelens, slaat hij aan het twijfelen en ijsberen. Ook met Robin Williams. Net5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

The Running Man (Paul Michael Glaser, 1987, VS). In nabije, gecorrumpeerde toekomst gesitueerde actiethriller. Arnold Schwarzenegger is kandidaat in moorddadig televisieprogramma dat het midden houdt tussen Opsporing verzocht en Wedden dat. Zie ook Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Madhouse (Tom Ropelewski, 1989, VS). Slordige, zichzelf overschreeuwende sitcom die pijnlijk genoeg veel langer duurt dan 25 minuten. Jong Californisch echtpaar kampt met invasie van onwellevende gasten. Met Kirstie Alley, John Larroquette. Ned.2, 21.23-23.00u.

Vivement dimanche (François Truffaut, 1983, Frankrijk). Truffauts zwanenzang is sleutelfilm in zijn oeuvre, allerminst zijn beste film, maar wel een zwierige, plezier-in-het-filmmaken-uitstralende hommage in zwart-wit aan de film noir. Althans, een zonnige, Zuid-Franse variant van het genre. Makelaar Jean-Louis Trintignant wordt verdacht van moord; zijn secretaresse Fanny Ardant probeert zijn onschuld te bewijzen. ZDF, 0.45-2.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Hangar 18 (James L. Conway, 1980, VS). Tweederangs science fiction-thriller. Amerikaanse autoriteiten verzwijgen neergestorte UFO met buitenaardse wezens. Met Darren McGavin, Robert Vaughn. Morgen, SBS6, 15.15-16.55u.