Selectie Films

Dogma

Kevin Smith corrigeert het katholieke geloof in een zachtaardige komedie vol maffe logica en orginele one-liners waarin god onder meer in een geruite onderbroek is te zien. Twee gevallen engelen proberen de hemel weer binnen te komen, wat voorkomen dient te worden door een bloedverwant van Jezus die in een abortuskliniek werkt. Amsterdam: City. Leiden: Trianon. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: City/Movies. Boxmeer: De Weijer.

High Fidelity

Naar Chicago verplaatste, charmante verfilming van de roman van Nick Hornby, die een stem werd voor een hele generatie mannen die zich nog steeds jongens voelen. John Cusack speelt de eigenaar van platenzaak Championship Vinyl, die zich soms laat betrappen op gevoelens waar geen liedjes voor zijn. Amsterdam: Kriterion, De Uitkijk. Den Haag: Babylon. Enschede: Alhambra. Groningen: Poelestraat. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver.

Kadosh

Derde deel van een trilogie over het leven in Israelische steden van Amos Gitai gaat over het harde lot van twee vrouwen in de ultra-orthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzulem. Voorbeeldig didactische film over twee dochters van wie de een zich aan de strenge regels onderwerpt en de ander in opstand komt. Amsterdam: Het Ketelhuis, the Movies. Breda: Chassé. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Het Venster.

Keeping the Faith

Aangenaam loom regiedebuut van acteur Edward Norton is een romantische komedie over een priester, een rabbijn en een katholiek meisje in hedendaags New York. In meer dan 20 theaters.

Wilde Mossels

Grotendeels Zeeuws gesproken, eigenwijs debuut van regisseur Erik de Bruyn schildert met vaart en verstilling de paradoxale aantrekkelijkheid van verveling in de provincie. Onorthodoxe vormgeving maakt van Schouwen-Duiveland het mythische decor van een met zichzelf overhoop liggende Hamlet, tussen blijven en weggaan, zijn en niet zijn. In: CineCity, Vlissingen en vanaf 29 september in het hele land. Openingsfilm Nederlands Film Festival.

En verder

American Beauty Amsterdam: The Movies; Being John Malkovich Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Den Haag: Haags Filmhuis. Enschede: Alhambra. Utrecht: Springhaver. Zaandam: De Fabriek; Bin ich Schön Hilversum: Filmtheater Hilversum; Boys Don't Cry Arnhem: Filmhuis Arnhem. Bergen op Zoom: Cinemactueel. Roosendaal: City; The Emperor And The Assassin Delft: Filmhuis Lumen. Middelburg: Cinema Middelburg; Magnolia Amstelveen: Filmhuis Griffioen. Amsterdam: Kriterion. Groningen: Poelestraat. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver; Galaxy Quest Amsterdam: Tuschinski. Utrecht: Catharijne. The Limey Amsterdam: The Movies. Delft: Filmhuis Lumen. Groningen: Poelestraat. Maastricht: Lumière. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Springhaver. Sweet and Lowdown Dordrecht: Filmhuis Cinode. Gouda: Filmhuis Gouda. Tilburg: Louis. Zwolle: Het Fraterhuis; Topsy-Turvy Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Stadskanaal: Smoky; De wind zal ons meenemen Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis. Rotterdam: Lantaren/Venster.