Salsa

Studenten besteden naast hun studie veel tijd aan hobby's, sporten en cultuur in het algemeen. Kortingpassen of studentenabonnementen geven daartoe alle gelegenheid. Eén van de hipste hobby's op het moment is het salsadansen. Midden in de nacht ergens een `piece' neerzetten gebeurt daarentegen nog maar zelden.

Marjolein Peeters (26) heeft haar studie cultuurwetenschappen in juni afgerond. Zij studeerde in Maastricht, Madrid en Amsterdam.

,,Ik vind dat studenten weinig doen op het gebied van cultuur. Vanuit de studentenverenigingen wordt er weinig georganiseerd en het lijkt alsof er ook weinig behoefte aan is. Toch betekent dat niet dat de student van nu een saaie bal is. Er zijn nog genoeg echte cultuurliefhebbers.

In Maastricht heb ik drie jaar lang toneellessen gevolgd. We speelden een klassieke Griekse tragedie, een stuk van Shakespeare en een modern stuk, een bewerking van Pasolini, dat we hebben opgevoerd in een oud pakhuis. Ik hou van filmhuisfilms en heb in Maastricht ook een tijdje achter de bar van filmhuis Lumière gewerkt. Daar draaiden we soms stomme films met ondersteuning van een live-orkest. Dat geeft net dat beetje extra charme wat ik vaak mis in de grote publiekstrekkers.Het derde jaar van mijn studie heb ik in Madrid doorgebracht en daar zag ik dat salsa-muziek erg populair was. Toen ik terugkwam en in Amsterdam ging wonen zag ik in cultureel centrum Crea een poster hangen voor een cursus salsadansen en heb ik me opgegeven.

Salsa is overgewaaid uit Latijns Amerika en is op dit moment ook onder studenten dé grote rage op muziek- en dansgebied. In veel videoclips die op MTV en TMF gedraaid worden (van Ricky Martin, Enrique Iglesias en rapper Will Smith) wordt salsa gedanst, discotheken als Paradiso en de Melkweg organiseren salsa-avonden en de salsafeestjes schieten als paddestoelen uit de grond. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten die je in het studentencircuit niet zo gauw tegen het lijf loopt. Dat kan bij salsa ook. Het is behalve de dans zelf een heel erg sociaal gebeuren, je wordt ten dans gevraagd door onbekenden en babbelt wat met elkaar als de muziek is afgelopen. Er zijn zelfs dansscholen die in een tapascafé zijn gevestigd.

Salsa wordt beoefend door mensen van allerlei leeftijden en verschillende etniciteiten. Op de cursus zitten studenten, mensen van een jaar of veertig, latino's en Surinaamse Nederlanders. Wat me opviel is dat niet alle latino's goed kunnen dansen, ik ken een jongen die totaal geen gevoel voor ritme heeft.

In het begin van de cursus sta je daar als houterige Nederlander nog wat onwennig je pasjes te doen. De lerares zegt weleens `probeer er wat pit in te gooien, het is geen marcheren!'. Die passie, dat temperament leer je vanzelf aanvoelen, en misschien is dat het geheim van de salsa. Dat we als koele Hollanders even de sfeer van een andere cultuur proeven.''

INTERNET

Interessante sites op het gebied van graffiti en salsa:

Burners Meest complete overzicht Nederlandse muren, zogenaamde 'burners' (mooie kleurenpieces). www.defekt.nl/outline

Bombers Update Nederlandse treinen en metro's, zogenaamde `bombers' (destructieve pieces). Helaas wordt in het drukbezochte guestbook vooral gescholden door 13-jarige pubers. www.freestylerz.com

Tijdschrift Absolute must: het enige echte graffiti/hiphop gerelateere e-zine (tijdschrift op internet) www.blammo.nl

Kopstukken Touristguide voor buitenlandse graffiti-artiesten, geeft halls of fame van Nederlandse steden, veel geschiedenis en interviews met kopstukken. home.kabelfoon.nl/~ gio

Overzicht De meest complete worldwide graffitisite, veel muren, interviews, schetsen, alle goede links. www.graffiti.org

Latin Actuele site over dans- scholen, met links én muziek. www.thelatinworld.myweb.nl

Salsa Een uitgebreide site over salsacursussen en -evenementen. cityguides.salsaweb.com/ holland