Rugklachten kosten 4 miljard

Aan medische hulp en ziekteverzuim bij rugklachten is de samenleving jaarlijks vier miljard gulden kwijt.

Nekpijn kost 1,2 miljard gulden per jaar, zo leert het onderzoek dat het instituut TNO Arbeid heeft gedaan naar de factoren die klachten over het bewegingsapparaat veroorzaken.

Minister Borst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken), die opdrachtgever voor het onderzoek waren, willen de resultaten gaan gebruiken voor het opzetten van een preventiebeleid. (Lage) rugklachten en nekpijn zijn de meest voorkomende klachten aan het bewegingsapparaat.

Vaak 25 kilo of meer moeten tillen of het langer dan half uur per dag moeten werken met een gebogen rug vormen zowel thuis als op het werk belangrijke oorzaken voor het ontstaan van lage rugklachten, aldus TNO arbeid. Dit wordt nog eens versterkt door veel auto te rijden in de vrije tijd.

Een hoge werkdruk en weinig sociale ondersteuning door leiding of collega's vormen ook een belangrijke risicofactor. Stratenmakers hebben relatief de meeste rugklachten.

Nekpijn komt relatief vaak voor bij secretaresses, naaisters, timmerlieden en metselaars. Vooral mensen die het grootste deel van hun werktijd hun nek meer dan 20 procent moeten buigen, kampen met klachten.

Ook werknemers die meer dan 95 procent van de tijd zitten, krijgen vaak nekpijn, maar bij hen leidt dit nauwelijks tot extra ziekteverzuim.

Net als bij de rugklachten vergroten ook bij de nek werkdruk en weinig sociale ondersteuning de kans op klachten. Veel sporten of andere vormen van lichamelijke inspanning kunnen de kans op verzuim aanzienlijk verkleinen.

Volgens TNO Arbeid verdienen vrouwen bij het voorkomen van nekklachten bijzondere aandacht.