Pérec vlucht na incidenten uit Australië

De Franse atlete Marie-José Pérec, de regerend olympische kampioene op de 200 en 400 meter, heeft gisteravond Australië plotseling verlaten. Met haar vriend zat ze vandaag vast op het politiebureau in Singapore.

Pérec, in het gezelschap van haar Amerikaanse vriend Anthuan Maybank en haar Duitse trainer, verliet Australië halsoverkop nadat de atlete in haar hotel in Sydney zou zijn bedreigd door een onbekende man. De 32-jarige Française heeft zich nog niet officieel teruggetrokken van de wedstrijden, maar het is onwaarschijnlijk dat ze naar Sydney terugkeert. Als ze dat wel doet, is ze in elk geval niet in topvorm. Pérec zou morgen, wanneer het olympische atletiekprogramma begint, aan de series op de 400 meter moeten meedoen maar is nu via Singapore op weg naar Europa.

Pérec en haar Amerikaanse vriend zijn vandaag door de politie op het vliegveld Changi in Singapore verhoord, nadat Maybank daar een Australische cameraman van Channel 9 op zijn gezicht zou hebben geslagen. De cameraman heeft aangifte van mishandeling gedaan. Vandaag rond het middaguur zaten Pérec en haar vriend nog vast op het politiebureau. Zij verbleven daar toen al negen uur. Inmiddels hebben de Franse ambassadeur en de consul in Singapore zich op het politiebureau vervoegd, in een poging Pérec daar weg te krijgen.

Pérec gold op de 400 meter als de grote concurrente van de Australische favoriete Cathy Freeman. Daarom was de belangstelling voor de Franse atlete in de afgelopen weken groot. Sinds ze in Australië is zou ze verschillende keren zijn lastiggevallen. Ze verbleef buiten het olympisch dorp en weigerde met journalisten te praten. Er verschenen onaangename verhalen over Pérec in de Australische pers. Freeman vroeg deze week tijdens een persconferentie de journalisten haar rivale correct te behandelen. Mogelijk is de druk voor Pérec te groot geworden.

,,De pers verspreidt geruchten over me, ze vallen me te pas en te onpas aan en de doen zich te goed aan roddels. De eerste dagen heb ik niet kunnen trainen omdat ze me niet met rust lieten.'' Volgens Pérec zijn zulke activiteiten opzettelijk ondernomen om haar zodoende uit balans te brengen op weg naar haar treffen met Australiës `golden girl' Freeman. ,,Het is waanzinnig en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.''

Volgens de manager van Pérec, Annick Averinos, kreeg de atlete gisteren aan de deur van haar hotel in Sydney bezoek van een onbekende man die zei dat hij haar een pakketje kwam bezorgen. Maar vervolgens bedreigde de man haar en zei haar altijd te zullen vinden, waar ze ook naartoe zou gaan. Pérec wist de bezoeker van de drempel af te duwen en de deur te sluiten. ,,Marie-José is een sterk persoon, maar ze was in paniek toen ze me belde. Dit is een serieus incident'', oordeelde Averinos, die bevestigde dat Pérec tijdens haar verblijf in Australië verscheidene malen onheus is bejegend. ,,Nu kan ze er niet meer tegen.'' De politie en de leiding van het betrokken hotel in Sydney weten niets van een incident.

De manager van de atlete kon vanmiddag nog niet zeggen of Pérec aan de 400 meter meedoet. Singapore, waar ze voor het laatste is gesignaleerd, bevindt zich op zeven uur vliegen van Sydney.

Ook de chef de mission van het Franse afvaardiging, Michel Vial, kon geen duidelijkheid verschaffen. ,,Niemand van ons heeft haar de afgelopen vier dagen gesproken. Officieel heeft ze zich nog niet teruggetrokken. We hopen dat ze toch nog terugkomt en zal meedoen.''

Pérec, in eigen land liefkozend Marie-Jo genoemd, heeft sinds de Olympische Spelen vier jaar geleden in Atlanta bijna voortdurend gekampt met blessures en ziekte. Ze deed dit seizoen maar aan twee wedstrijden mee. In juli in Nice, haar laatste optreden, werd ze derde op de 400 meter in een matige tijd (50,32).