Ontknoping gijzeling Filippijnen nadert

Het Filippijnse leger heeft de plek gelokaliseerd waar de Amerikaanse gijzelaar Jeffry Schilling wordt vastgehouden door moslimrebellen, en staat op het punt om hem te bevrijden. Een woordvoerder van de Filippijnse president Estrada heeft dat vanochtend gezegd. ,,Op korte, hele korte termijn kan zich de ontknoping voordoen'', aldus de woordvoerder.

Volgens het Filippijnse leger bevindt de leider van de rebellen van Abu Sayyaf, Abu Sabaya, zich op de zelfde plek in de jungle op het zuidelijke eiland Jolo als waar Schilling gevangen zit. Op een radiostation zou Schilling de regering in Manila hebben opgeroepen op te houden met het geweld tegen Abu Sayyaf.

Militaire woordvoerders geven slechts weinig nadere informatie over de vorderingen in het grootschalige offensief dat afgelopen zaterdag is ingezet tegen Abu Sayyaf. Een legerwoordvoerder, generaal Généroso Senga, zei vanochtend dat tot dusver zeven rebellen om het leven zijn gekomen en vier burgers. Rond de twaalfduizend mensen zouden tijdelijk uit hun huizen zijn verdreven als gevolg van het ingezette offensief.

De twee Franse gijzelaars, die eerder deze week wisten te ontsnappen uit de handen van de moslimrebellen, zijn vanochtend in Parijs aangekomen. Ze benadrukten opnieuw dat ze de vrijheid hebben weten te bereiken zonder hulp van Filippijnse soldaten. Die dachten aanvankelijk zelfs van doen te hebben met moslimrebellen, toen de twee Fransen uit de jungle te voorschijn kwamen, vertelde een van de ex-gijzelaars vanochtend.