NIET HIELENLIKKEN

Thijs van Montfort (21)

Tweedejaars medische biologie (UU)

,,Vorig jaar heb ik mijn propedeuse biologie gehaald maar medische biologie spreekt mij meer aan. Ik heb er niet echt iets over gelezen – ik kies zomaar wat en doe het dan gewoon. Ik denk dat het over cellen gaat en DNA, en wat je daarmee kan klussen om mensen te helpen. Maar misschien is dat helemaal niet zo. Eigenlijk wilde ik de accountancy in, economie studeren, maar ik ben dit gaan doen omdat ik er beter in was. En ik heb ook geen zin om later bij bazen te gaan slijmen. Dat heb je veel in dat wereldje, hoor. Beetje hielenlikken. De colleges bij biologie zijn goed, maar de tentamens worden te gemakkelijk gemaakt. Je moet wel nadenken, maar met gezond verstand kom je een heel eind. Ik woon nog thuis, in Bunnik, vlakbij Utrecht. De uni is om de hoek en de kamers zijn heel duur in Utrecht, dus dat maakt huren niet erg aantrekkelijk. Thuis word ik vrijgelaten en kan ik doen wat ik wil. Bovendien woont mijn vriendin hier. Mijn werk is ook in de buurt. Ik vind dat bijbaantjes bij de studententijd horen. Zelf werk ik 34 uur per maand bij Texaco. Daar verdien ik zo'n 450 gulden mee. Ik heb het er naar mijn zin: gezellige collega's en een goede baas. Het valt gemakkelijk te combineren met mijn studie. Alleen als ik ga werken terwijl er een tentamen op komst is, zijn mijn ouders het er niet mee eens.

Studeren aan de universiteit is minder moeilijk dan ik dacht. Ik denk wel dat het per studie scheelt, net zoals studenten verschillen. Bij biologie zitten vooral veel sociale mensen. Iedereen is gelijk, er wordt niet neergekeken op anderen. Ik denk dat mensen die niet studeren ons zien als figuren die doen waar ze zin in hebben en bij wie de studie op de tweede plaats komt. Soms kijken ze wel tegen je op. Verder denk ik dat ze ons aardige mensen vinden die veel lol proberen te maken.

Men zegt dat de kansen op de arbeidsmarkt goed zijn. Ik wil wel een baan in de onderzoekswereld, ook wel promoveren. Tenzij ik dan een leuke baan heb en denk: ik hoef niet hogerop.''