N-Korea wil band met Europa

Noord-Korea heeft een negen West-Europese landen, waaronder Nederland, voorgesteld diplomatieke betrekkingen aan te knopen. Dat is vandaag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang bekend geworden. De toenadering tot de Europese landen onderstreept dat Noord-Korea uit zijn zelfgekozen isolement wil komen. Afgelopen januari ging Italië al officiële betrekkingen aan met Noord-Korea. Zweden, Finland, Denemarken, Portugal en Oostenrijker deden dat al eerder.

De Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Cho Seong-tae, heeft vanochtend gezegd dat Noord-Korea nog steeds een militaire bedreiging vormt, ondanks de recente toenadering tussen noord en zuid. Hoewel er de afgelopen tijd over en weer veel warme woorden zijn gesproken, zijn er door het bewind in Pyongyang nog geen concrete stappen gezet om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen, aldus de minister. Hij zei dat tijdens het bezoek van zijn Amerikaanse ambtgenoot, William Cohen, aan Seoul. Vooral de aanwezigheid van chemische en biologische wapens in combinatie met de Noord-Koreaanse rakettechnologie baren zorgen.