Lyondell investeert miljarden in Nederland

Het Amerikaanse chemieconcern Lyondell Chemical Corporations gaat voor 1 miljard dollar (2,5 miljard gulden) twee nieuwe fabrieken bouwen in Nederland. Een fabriek komt in de Botlek te staan, de ander op de Maasvlakte. Naar verwachting zijn ze in respectievelijk 2002 en 2003 gereed.

,,De fabrieken liggen erg gunstig'', zegt J. Benders, verantwoordelijk voor de Europese productie van Lyondell. ,,Je zit hier in de omgeving van Rotterdam als een spin in het web. De aanvoer van grondstoffen, zoals ethyleen en propyleen, via schepen of pijpleidingen verloopt goed. Hetzelfde geldt voor het transport van onze producten naar het noordwesten van Europa, wat een belangrijke afzetmarkt is voor ons.''

De fabriek op de Maasvlakte gaat propyleenoxide produceren. Dat is een grondstof voor harde en zachte schuimproducten die worden verwerkt in bijvoorbeeld meubels en matrassen. Lyondell is met een marktaandeel van 35 procent 's werelds grootste producent van propyleenoxide. De nieuwe fabriek heeft een jaarlijkse productie van 285.000 ton propyleenoxide en 640.000 ton styreen, een grondstof voor allerlei kunststoffen. Voor propyleenoxide-fabriek onderhandelt Lyondell over samenwerking met het Duitse chemieconcern Bayer.

De fabriek in de Botlek is bedoeld voor de productie van butaandiol. Dat is een grondstof voor zeer uiteenlopende producten, zoals contactlenzen, cosmetica, autolakken en sportkleding. De markt van butaandiol is aantrekkelijk omdat hij op het moment een jaarlijkse groei vertoont van 7 tot 8 procent. De nieuwe fabriek zal jaarlijks zo'n 127.000 ton butaandiol gaan produceren. Daarvan is al 75 procent via contracten verkocht aan klanten als DSM en Pan Chemicals. Lyondell heeft nu nog een marktaandeel van 7 procent, maar hoopt dat te vergroten tot 16 procent.