Liefdesbrieven van Annie M.G. Schmidt in nieuwe biografie

Enige tientallen liefdesbrieven van Annie M.G. Schmidt en haar man Dick van Duijn zullen `het hoofdbestanddeel' vormen van een biografie over de schrijfster, die in mei 2002 verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. De briefwisseling dateert uit de jaren 1947 tot 1954 en werd onlangs teruggevonden door hun zoon.

Annie Schmidt leerde de Rotterdamse ingenieur Van Duijn in 1947 kennen via een contactadvertentie die ze in het weekblad de Groene Amsterdammer plaatste: ,,Jonge, vlotte vrouw, 33 jr., kunstzinnig, muzikaal, met literaire belangstelling, zoekt vriendschappelijk contact m. intellectueel, omstr. 40 j., links georiënteerd, m. veel gevoel v. humor.'' Van Duijn was nog getrouwd; ze konden elkaar de eerste jaren alleen in het geheim ontmoeten en per brief communiceren. In 1952 werd hun zoon geboren en daarna kwam Van Duijn bij haar wonen. Ze zijn niet getrouwd; hij is nooit gescheiden.

Volgens de uitgever geven de brieven niet alleen een beeld van hun verhouding, maar ook van haar beginnende schrijverschap. De biografie wordt geschreven door Annejet van der Zijl, redactrice van HP/De Tijd.

Enkele eerder teruggevonden brieven van Dick van Duijn zijn al verwerkt in de Annie Schmidt-biografie Wacht maar tot ik dood ben van Hans Vogel, die volgende week uitkomt. Ook daarin wordt beschreven hoe de verhouding begon.