Koers Ajax onderuit

De fans werden afgelopen weekeinde teleurgesteld met een 3-2 verlies tegen AZ, de aandeelhouders waren gisteren aan de beurt. Ajax, de enige voetbalclub die aan de effectenbeurs van Amsterdam is genoteerd, moest een winstwaarschuwing de wereld insturen. De club rekent op een ,,aanzienlijk negatief resultaat'' in het lopende boekjaar.

Volgens het begeleidende persbericht is de oorzaak van het verwachte verlies de tegenvallende opbrengsten van verkochte spelers. Sinds de komst van Co Adriaanse als nieuwe trainer is het een komen gaan van spelers. Frank Verlaat, Kofi Mensah en de Dani hebben de club inmiddels verlaten, en kennelijk hebben hun nieuwe clubs Werder Bremen, NAC en Benfica niet de hoofdprijs voor hen betaald. Ajax zelf kocht onder andere de Noorse verdediger Bergdolmo en de Tsjech Tomás Galásek, die net als trainer Adriaanse de overstap vanuit Tilburg maakte.

Andere oorzaken voor het verlies dan de tegenvallende verkoopopbrengsten wil Ajax op dit moment niet geven. Op 16 oktober presenteert de club haar jaarcijfers – het boekjaar loopt bij Ajax van 1 juli tot 30 juni, min of meer parallel met het voetbalseizoen. Pas dan wil het bestuur nadere informatie geven over het tegenvallende resultaat.

De beleggers reageerden vanochtend duidelijk op het nieuws. Het aandeel kreeg een stevige afstraffing op het Damrak en moest ruim 14 procent inleveren. Rond het middaguur noteerde het fonds 7,70 euro. Ajax ging in in mei 1998 naar de beurs voor 25 gulden per aandeel, ongeveer 11,36 euro.