KINDERAGENDA

Juniormuseumweek

Wat zat er in het koffertje van de uit een vliegtuig gedropte geheim agent Sjoerd Sjoerdsma in de Tweede Wereldoorlog? Hoe reisden joodse mensen op de vlucht naar het buitenland? Hoe zagen treinen, trams, auto's, fietsen en vliegtuigen er uit in de oorlog? Het Verzetsmuseum in Amsterdam is een van de 213 musea die meedoen aan de Junior Museumweek die van zaterdag 23 september t/m zondag 1 oktober gehouden wordt. Het thema is dit jaar `Reizen door tijd en ruimte' en met een speciaal Junior Museumpaspoort, voor twee kwartjes te koop bij VVV's, bibliotheken en deelnemende musea kan je in die week gratis in al die musea `reizen'. Ook zit er in het paspoort een Railrunnerkaartje van de NS, waarmee kinderen van 8 t/m 11 jaar gratis met de trein kunnen kunnen. In de Junior Museumgids staan alle musea, die meedoen vermeld, maar er is ook een uitgebreide site: www.juniormuseumweek.nl, waar de deelnemende musea opstaan.

In het Verzetsmuseum Amsterdam is een speciale tentoonstelling en ontdekkingstocht over reizen en vervoermiddelen in oorlogstijd te zien. Er zijn schaalmodellen van treinen en vliegtuigen, foto's van auto's met grote gastanks erop en taxi's met paarden ervoor, want er was bijna geen brandstof meer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een film van treinen die werden beschoten door geallieerde vliegtuiigen, een fiets met een anti-plofband en kinderwagens die zijn gebruikt voor het sprokkelen van hout in de hongerwinter en voor vervoer van wapens. Tijdens je tocht door het museum blijf je staan bij de halteborden met vragen. Door het zoeken naar antwoorden kom je te weten hoe moeilijk het was om te reizen in oorlogstijd. Verzetsmusuem Amsterdam, Plantage Kerklaan 61. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl 020-6202535.

Wie fietst het snelst, wie durft de rivier over te steken aan een dun `zijden' draadje, wie zet het snelst een super-lichtgewicht tentje op en wie klimt als eerste op de touwladder naar boven. Bij de doe-tentoonstelling Hot Cool Strong Light in het Nederlands Textielmuseum, Tilburg is zondag 24 september tussen 12-17u een survival-dag, elke avonturier ontvangt een certificaat met de score van de vier onderdelen. Aan het eind van de middag wordt de winnaar bekendgemaakt. Ook komt de dappere ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver terug op aarde om over zijn spannende leven te vertellen. Hij trok van 1880 tot 1883 door gebieden in Afrika, waar toen nog nooit een blanke geweest was. Hij is op zoek naar de bronnen van de Nijl, maar zandstormen, vechtende stammen, hongerige leeuwen en dodelijke tse-tse vliegen maken het er niet makkelijker op. Voorstellingen om 14u en 15u30. Ook heeft het museum nog speciale reistasjes voor een uitgebreide wandeling door `De bonte wereld van Jaap het Schaap' en Hot Cool Strong Light (ƒ2,50).

Nederlands Textielmuseum, Goirkenstraat 96. Open di-vr 10-17, za en zo 12-17u.

Met een koffer vol bagage, landkaart en tickets gaan kinderen in tweetallen door het Museum Naturalis, Leiden, reizen in de natuur. In de koffer zitten ook een kompas en een verrekijker. Als alle opdrachten goed zijn uitgevoerd, komt de naam van een dier tevoorschijn, dat altijd grote afstanden aflegt tijdens zijn reizen. Zondag 24 september van 10u30-12u is er onder leiding van deskundigen ook een paddestoelenwandeling langs de oude tuinen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het bos bij Nieuwenoord en de Wassenaarse weg. Wie weet kom je een heksenboleet, honingzwam of inktzwam tegen. Res à ƒ2,50 per persoon 071-5687626.

In Bezoekerscentrum De Wieden van de Vereniging Natuurmonumenten in St Jansklooster krijgen kinderen van 8 t/m 12 jaar zaterdag 23 september het boekje Zaden op reis mee en een verzamelbak om daarna zelf op zoek te gaan naar de verschillende zaden in De Wieden. De zaden kunnen in het bezoekerscentrum onder de microscoop worden bekeken. Verder ligt ook de wilgentas klaar, een onderzoektas met allerlei spannende opdrachten en wetenswaardigheden.

Bezoekerscentrum De Wieden, het centrum ligt ten noorden van het dorp St. Jansklooster aan de Beulakerwijde. Open di-zo 10-17u. Inl 0527-246644.

Nu staat hij nog heel rustig, maar vroeg of laat begint hij te romemlen en te razen en is het oppassen geblazen. Dan schiet hij gillend naar de maan. wie durft er met hem mee te gaan? Via de donkere kelders van het Bonnefantenmuseum, Maastricht, waar alle kunst wordt bewaard moeten kinderen van 7-12 jaar langs de bewaking sluipen om in alle uithoeken een uitrusting bij elkaar te zoeken. De bedoeling: een reis met de raket van Rossi op zaterdag 23, zondag 24, zaterdag 30 september en zondag 1 oktober van 14-15u30.Kaarten ƒ6 per persoon. Res 043-03290190.

Griezeldag

De griezeltrein is al om 10u30 open en op de Grote Griezel Verkleedwedstrijd worden honderden kinderen verwacht. Theater Sinus speelt twee voorstellingen van Dolfje Weerwolfje, er is een Griezel Zang- en Rapwedstrijd, Griezelschrijvers Paul van Loon en Bies van Ede geven Griezeltips en verzorgen ook een heel bijzonder Griezelpopconcert begeleid door een Griezelband. Hou je van griezelen, kom dan naar de nationale Griezelclubdag op zondag 24 september van 10-17u in het Autotron in Rosmalen. Toegang kinderen van 4 tot 12 jaar ƒ17,50, daarboven ƒ21,50. Lidmaatschap Griezelclub ƒ20 per jaar (griezelclubleden ontvangen o.a. 4 maal per jaar de Griezelclubkrant). Adres Autotron: Graafsebaan 133, Rosmalen. Inl 073-5233300.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.