KEURIGE BURGERS

Mathijs Raaijmakers (23)

Vierdejaars rechten (KUB)

,,Ik ben tevreden over mijn studie maar ik vind wel dat het niveau daalt doordat er steeds meer verplichtingen komen. Dit belemmert de ruimte voor discussie. Zo ondergraaft de universiteit haar eigen doelstelling om mensen af te leveren die zelfstandig kunnen denken en leiding kunnen geven.

Vroeger was alles vrij, nu is er een periode die heel strikt is.

Eigenlijk zou je vakken zowel intensief moeten kunnen volgen, met verplichte college en opdrachten, als alleen met tentamens. Nu gaat studeren vaak ten koste van je verdere persoonlijke ontwikkeling. Tijdens je studententijd moet je juist een druk sociaal leven leren combineren met je studie en het runnen van een huishouden. Later wil je tenslotte naast je baan ook vrienden en een gezin.

Het studentenleven staat in de eerste plaats in het teken van ontplooiing. Voor mij betekent dat sowieso lid zijn van een vereniging. Ik ben zelf lid geworden omdat ik iets meer zocht dan alleen studeren. Een dispuut is gezellig en het vormt ook een soort sociale controle zodat je niet al te laks wordt.

Ik ga regelmatig naar een klassiek concert, musical of toneel. Je moet eraan wennen voordat je het echt gaat waarderen, ik heb het bijvoorbeeld van thuis meegekregen. Het is jammer dat studenten niet vaker naar culturele voorstellingen gaan omdat juist dat ook een onderdeel vormt van een divers leven. Ook ga ik nog regelmatig naar de kerk. Voor mij is het vooral een rustpunt, tijd waarin ik kan filosoferen en nadenken over iets anders dan alleen het heden. De huidige kerk mist echter die spiritualiteit, terwijl dat juist is wat veel jongeren zoeken. Daarom zijn oosterse geloven en New Age–varianten nu zo in zwang.

Studenten hebben een slechte naam omdat ze volgens sommige mensen alleen maar feesten en overlast veroorzaken. In een kleine stad als Tilburg valt dat natuurlijk extra op. Oud-studenten begrijpen dat een beetje freewheelen belangrijk is voor de ontwikkeling en weten dat studenten meestal heel keurige burgers worden.''