Kansloze nederlaag van volleybalteam

De euforie over de voortvarende start van de Nederlandse volleyballers is in Sydney in één klap verdwenen. De ploeg die de olympische titel verdedigt, werd vanmiddag volledig overklast door Brazilië. De wedstrijd eindigde na iets meer dan uur in een 3-0 zege voor de Brazilianen. ,,Als er drie mensen bij ons niet thuisgeven, dan word je afgemaakt'', sprak spelverdeler Peter Blangé duidelijke taal. ,,De meest simpele ballen werden niet gemaakt.''

Blangé doelde met name op Guido Görtzen en Richard Schuil. De twee buitenaanvallers scoorden veel te weinig. De ontevreden Blangé liet Schuil meteen na afloop weten wat hij van diens spel had gevonden. ,,Wat ik tegen hem heb gezegd, is privé'', zei Blangé diplomatiek. Schuil gaf toe dat hij niet goed had gespeeld. ,,Maar ik was niet de enige.''

Blangé had over zijn eigen spel ook geen fijn gevoel. Door de lastige service van de Brazilianen hadden de Nederlandse passers moeite de ballen zuiver bij hun spelverdeler te krijgen. ,,Ze serveerden alles vlak achter het net. Daar reageerden wij niet goed op'', zei Blangé.

Nederland leek zich na twee desastreuze sets (20-25 en 17-25) in de derde sets te herstellen. De ploeg nam meteen een voorsprong en gaf die niet meer af. Van 9-4 werd het 15-10, maar met 18-18 stond het weer gelijk. Op 24-22 had Nederland alsnog twee setpunten. Die bleken ook niet genoeg te zijn voor de winst. Schuil verzuimde in die fase een paar keer te scoren. Daar maakte Brazilië dankbaar gebruik van. Met 27-25 greep de olympisch kampioen van '92 de set en de wedstrijd. ,,Als je met het huidige puntensysteem slecht begint, komt dat meestal niet meer goed'', wist Blangé.

Op momenten dat sommige basisspelers te kort schieten, breekt de smalle basis bij Nederland zich op. Bondscoach Gerbrands probeerde het in de tweede set nog even met Martijn Dieleman op de plaats van Schuil, maar dat bleek ook geen oplossing. ,,Na de eerste twee gewonnen wedstrijden mochten we niet te lang blij zijn, nu moeten we niet te lang treuren'', zei aanvoerder Bas van de Goor. ,,We hadden op die eerste plaats zo wie zo niet gerekend'', was het commentaar van Gerbrands.

Het verlies, mede door de grote cijfers, houdt in dat Nederland vrijwel zeker niet als eerste in de poule eindigt. Die plek gaat naar Brazilië of Cuba. Dat is vervelend voor Nederland omdat de ploeg als winnaar van de poule in de kwartfinale de nummer vier van de andere groep zou hebben getroffen; dat wordt waarschijnlijk Argentinië. Dat team werd in de aanloop naar de Olympische Spelen nog in eigen land door Nederland verslagen.

Nu krijgt Nederland een van de drie toplanden uit de andere poule tegenover zich: Italië, Rusland of Joegoslavië. ,,Op papier zou ik ook het liefste Argentinië krijgen'', gaf Blangé toe. ,,Maar wat zegt dat? In de kwartfinale geldt de vorm van de dag en is vooral met het huidige puntensysteem alles mogelijk. De voorbeelden liggen er. Wij versloegen in Barcelona in '92 als nummer vier ook de winnaar van de andere groep, Italië.''

Voor Nederland resteren in de poule twee wedstrijden, tegen Egypte (zaterdag) en Spanje (maandag). Als de ploeg van Gerbrands beide keren wint, wordt ze tweede of derde. De meest waarschijnlijke tegenstanders in de kwartfinale zijn dan Rusland of Joegoslavië.

    • Hans Klippus