Internationaal

LONDEN

De Europese effectenbeurzen leken zich vanmorgen prima te herstellen van de verliezen van een dag eerder, maar in de loop van de ochtend zakten de indices opnieuw in de min. De FTSE-index noteerde kort na het middaguur 1,85 procent lager op een stand van 6.166 punten.

In Londen stond vooral de telecomsector onder druk. Het Amerikaanse concern Sprint kwam gisteren met een winstwaarschuwing voor het derde kwartaal en dat wakkerde de angst voor dalende bedrijfsresultaten aan. Ook de hoge olieprijs zette de aandelenkoersen onder druk. Een van de grote verliezers was Vodafone met een koersdaling van 2 procent.

FRANKFURT

Internetbedrijf Lycos Europe maakte vanmorgen bekend dat het de Zweedse internetprovider Spray Network heeft gekocht. Beleggers in Frankfurt beloonden het aandeel met een koerswinst van meer dan 4 procent. Lycos trok aanvankelijk ook de andere internetaandelen mee omhoog, maar rond de middag werd de effectenbeurs in Frankfurt meegezogen door de malaise in Europa. Grootste verliezer was Deutsche Telekom met een koersdaling van ruim 4 procent. De DAX-index stond rond de middag 1,6 procent lager op een totaal van 6.659 punten.

PARIJS

Op de beurs in Parijs reageerden beleggers teleurgesteld op de halfjaarcijfers van AXA. De verzekeraar presenteerde een winststijging over de eerste zes maanden, maar de resultaten bleven achter bij de verwachtingen. Het aandeel moest daarop bijna 2 procent inleveren.

In navolging van de Verenigde Staten stonden vanmorgen ook de telecombedrijven in de Franse hoofdstad zwaar onder druk. Zo verloor France Telecom bijna 6 procent na een aantal adviesverlagingen. Sectorgenoot Alcatel verloor ruim 6 procent. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 1,88 procent lager op 6.287 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen de winst van een dag eerder niet kunnen vasthouden. Koopjesjagers en de verliezen op Wall Street bezorgden de Nikkei-index een daling van 0,89 procent op een stand van 16.311 punten. Grootste winnaar was Mitsubishi. Het aandeel van de autofabrikant klom 5,96 procent na berichten over een zeer grote Amerikaanse order.

NEW YORK

In New York veerde de Nasdaq gisteren iets op na berichten over een lichte vertraging van de groei van de Amerikaanse economie. De technologiebeurs klom 0,82 procent naar 3.897 punten. De Dow-Jonesindex daarentegen verloor 0,94 procent op 10.687 punten.