`Homo's moeten gaan biechten'

,,Leef in onthouding en beheersing'', raadt aartsbisschop Simonis homoseksuelen aan. Hij geeft deze week in een vraaggesprek met de Gay Krant aan wat de plaats is van homoseksuelen in de katholieke kerk. Zo mogen homo's of lesbiennes van Simonis niet van elkaars lichaam genieten, omdat dat ,,volstrekt tegen de scheppingsorde in zou gaan''.

Simonis wil homo's niet weren uit de kerk, maar vindt dat zij niet te communie moeten gaan als ze ,,met elkaar genitaal seksueel zondigen''. Dan moet er volgens hem eerst worden gebiecht.

Hoewel de bisschop de biecht niet als ,,schoonmaakmachine'' ziet, kan het volgens hem wel helpen opnieuw te kunnen beginnen.

Dat homoseksualiteit binnen de muren van de katholieke kerk voorkomt, wil Simonis niet ontkennen. Hij vermoedt bij enkele van zijn priesters een homofiele aanleg, maar eist van hen dat ze trouw blijven aan hun celibaatsbelofte. Zelf gedraagt hij zich namelijk ook netjes. ,,Als ik een leven ga leiden waardoor ik voortdurend in bekoring kom, ga ik naar de donder.''

Simonis, die zegt onrustig te slapen wegens zijn eigen dilemma's en twijfels, wil homoseksuelen liever niet zegenen. Twee homofiele mannen, die in kuisheid probeerden te leven, vroegen de bisschop om zijn zegen. Die kregen de mannen als persoon, maar hun relatie moest het zonder de zegening doen.

Maar auto's zegent bischop Simonis weer wel ,,in de hoop dat je geen stommiteiten in het verkeer uithaalt''.