HOBBY'S

Veel studenten hebben niet-alledaagse hobby`s. Een selectie:

Kitesurfen

Kitesurfers staan op een soort surfplank en laten zich voorttrekken door een vlieger over het water. Afhankelijk van de wind en de vlieger kan een snelheid van 40 kilometer per uur gehaald worden. Meer ervaren surfers kunnen ook sprongen maken. Profs komen soms wel 30 meter hoog en landen 100 meter verderop. Kitesurfen is een dure hobby. Een uitrusting kost al snel 3.500 gulden. Informatie: www.kitesurf.nl

Advanced Dungeons & Dragons

Bij AD&D vertelt de spelleider wat de spelers zien, horen en ruiken en geeft hen de mogelijkheid hun acties op deze waarnemingen te baseren. Door de in boeken opgestelde regels en het daaraan verbonden toevalseffect van dobbelstenen krijgt het spel een realistisch en onvoorspelbaar tintje. Van de spelers wordt verwacht dat ze niet zichzelf spelen, maar het personage een geheel eigen karakter geven. Benodigdheden voor Advanced Dungeons & Dragons zijn in de meeste grote spelwinkels te koop.

Informatie: www.wizards.com/dnd

Virtuele vrienden

Steeds meer studenten maken virtuele vrienden die afkomstig zijn vanuit allerlei plekken op de wereld. Je wordt lid van een club (clubs. yahoo.com/?myclubs), zet een contactadvertentie (www.studenten.net) of gaat chatten (chat.pagina.nl).

Live Role Playing

Bijna wekelijks doen grote groepen mee aan Live Role Playing-evenementen. In bossen of op indoorbanen worden in vol ornaat fantasiescenario's nagespeeld die soms een heel weekend kunnen duren. Strakke regels zorgen ervoor dat het spel niet uit de hand loopt. Door het gebruik van kunststof wapens kunnen spectaculaire scènes gespeeld worden zonder bloederige gevolgen. In Nederland is Stichting Malatië Adventures de belangrijkste organisator.

Informatie: eot.student.utwente.nl/malatie

Beleggen

Beleggingsclubs voor studenten worden steeds populairder. In de meeste studentensteden investeren studenten in fondsen en leggen ze contact met financiële bedrijven. Aan de Groningse universiteit houden 200 studenten zich met de beurs bezig bij Big Deal, een vereniging die al in 1987 is opgericht. Voor niet-leden zijn er beleggingscursussen. Informatie: www.bnr.nl/bigdeal

Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse vechtsport; spectaculair, acrobatisch en snel. In het midden van een kring staan twee dansers die een soort vechtdans met elkaar aangaan. Ze worden door de opzwepende muziek uitgedaagd de meest spectaculaire bewegingen te maken. Wekelijks zijn er optredens in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem. Informatie: www.fortunecity.com/ olympia/montana/94

Diplomacy

In dit strategische bordspel wordt de eerste wereldoorlog nagespeeld. Geluk speelt geen rol, want er zijn geen dobbelstenen. Het spel zit vol samenzweringen, strategische onderhandelingen en bedrog. Mooi praten is belangrijk. Spellen die om zeven uur 's avonds beginnen, lopen rustig uit tot elf uur 's ochtends. Want verliezen is een intellectuele afgang. Voor virtueel oorlogje voeren: dutchdiplomacy.cjb.net