Hier & Daar

Stripdagen

Voor de tweede maal worden in Den Bosch de Nederlandse Stripdagen gehouden. In De Brabanthallen staan tientallen standhouders: uiteraard stripboekenwinkeliers en uitgevers met hun nieuwste uitgaven. Het dagprogramma begint het een trailershow waar stukjes worden vertoond van nieuwe tekenfilms. Verder zijn er veilingen van strips en op zaterdag wordt de Stripschapprijs uitgereikt aan de bekende cartoonist (Bernhard) Willem (Holtrop).

*Stripdagen 23 en 24 sept 10-17u Brabanthallen Den Bosch

Entree ƒ15 of ƒ7,50 voor bezoekers tot 150 cm. Inl 111.stripschap.nl

Antiekbeurs

In Friesland wordt van 22 t/m 24 september de Antiques Fair van het Noorden gehouden. Het assortiment varieert van meubelen, zilver, klokken, aardewerk schilderijen, spiegels e.d. van antiekverkopers uit heel Nederland. Naar eigen zeggen tolereert de beurs geen kitsch en curiosa en zitten er ook enkele topstukken bij het aanbod, zoals een beeld van J.J. Bradier en een beschilderde Friese slee uit 1800.

*Antiques Fair van het Noorden in het FEC (vm. Frieslandhal) Helicomweg Leeuwarden 22/9 19-22u, 23/9 14-22u en 24/9 11-18u Entree ƒ10, tot 14 jr gratis

Hoedendag

In het Betuwse vestingstadje Buren is het op 24 september verplicht hoedendragen. De dag begint om 12 uur en er zijn demonstraties hoedenmaken, en elk uur wordt er een hoedenshow gehouden. Circa twintig `dames' lopen door de stad met alternatieve hoeden die overigens te koop zijn. Bezoekers dingen ook mee naar de prijzen voor de meest fantasievolle hoed. Aan het eind van de middag is de prijsuitreiking voor de orgineelste hoed.

*Hoedendag Buren 24/9 12u Start VVV Herenstraat

(deelnemers kunnen hier een nummer ophalen.

Platteland

Tot en met 24 september biedt de Week van het Platteland de mogelijkheid kalfjes te voeren of streekeigen producten te proeven. Boeren en tuinders organiseren deze week met landelijke en plaatselijke activiteiten die de aandacht vestigen op het leven, werken en recreëren op het platteland. Onderdeel van deze week zijn ook De Landelijke Voetpadendagen. Meer dan honderd lokale natuur- en wandelorganisaties hebben samen met agrarische organisaties wandelroutes uitgezet op het platteland, onder het motto `Ontdek de boerenlandpaden'.

*Gratis programmakrant bij de VVV, Rabobank en ANWB kantoren Internet http://www.platteland.nl en Voetpaden: Inl http://www.pz.nl/voetpadendagen en bij Nemo, Westerpark 2, Amsterdam, tel 020-6817013

www.pz.nl/nemo.

Atelierroute

Op 23 en 24 september staan de deuren van kunstenaarsateliers in Drenthe open voor zoekers. Op 16 adressen is het werk van 19 beeldend kunstenaars te zien. De Een route begint in Een en voert Paterswolde en Emmen naar Meppel, om te eindigen in Hooghalen. De kunstwerken zijn zeer gevarieerd: kermaiek, hoeden en tassen, ruimtelijke werk met plexiglas, steendruk en schilderijen, pastels en aquarellen.

*Bekijk het Maar, open-atelierroute, 23 en 24/9 10-17u, routekaart gratis: VVV's in Drenthe

Mineralen en Fossielen

Het begint met een brok steen waar een leek niet veel in zal zien, het eindigt als een dure edelsteen. Op de Internationale Mineralen- en fossielenbeurs is onder meer de expositie `Van ruw tot Edelsteen' te zien. Gedemonstreerd wordt hoe een edelsteen wordt geslepen tot briljant. Ruim 120 standhouders uit binnen- en buitenland bieden zeldzame mineralen en fossielen aan. Kinderen mogen van ruwe stukjes steen op een glasplaat sieraadjes slijpen.

*Mineralen- en fossielenbeurs 23 en 24/9 10-17u Nederlands congres Centrum, Churchillplein 10 Den Haag Entree ƒ5 tot 16 jr ƒ2,50 Inl www.xs4all.nl/lapida/

Herfstwandeling

In natuurgebied De Wieden worden herfstwandelingen gehouden. Zoals een avondwandeling op 22/9, ,,op zoek naar de diepere betekenis van de natuur in de herfst''. Zondag is er wandeling op het veenweidepad, een open gebied met weidse uitzichten.

*Avondwandeling 22/9

bezoekerscentrum De Wieden, t.n. van dorp St. Jansklooster aan de Beulakerwijde Inl 0527-246622 aanvang 19u30 Deelname ƒ12,50. Veenweidepad start parkeerplaats Lozedijk t.z. van Wanneperveen Deelname ƒ5