Halveliterfles van afvalplastic

Frisdrankbedrijven gaan de steeds populairdere plastic wegwerpflesjes van een halve liter deels van hergebruikt kunststof maken. Op die manier willen ze de flesjes een beter imago geven. Dat is nodig omdat het ministerie van Milieu bezwaren heeft tegen de verpakkingen zonder statiegeld. Tot grote schrik van minister Pronk (Milieu) zijn de wegwerpflesjes in een paar jaar tijd helemaal ingeburgerd. Secretaris J. Schat van de NFI, de branchevereniging van de frisdrankfabrieken, denkt dat er jaarlijks tussen de 30 en 50 miljoen van worden verkocht, en weggegooid. Pronk denkt daarom dat de flesjes zonder statiegeld in strijd zijn met het Verpakkingsconvenant. Dat zijn afspraken tussen de overheid en het bedrijfsleven waarin staat hoe de hoeveelheid verpakkingsafval kan worden verminderd. De industrie hoopt nu met drie compenserende maatregelen voor het milieu onder het statiegeld uit te komen. Naast het hergebruik van plastic gaat het om de inzet van `groene' stroom bij de productie en om een project om het zwerfvuil te verminderen.