Groot-Brittannië

London Open House

In sommige Londense straten zie je af en toe een dichtgemetselde pui met donkerrode geglazuurde steentjes en art déco-letters die onmiskenbaar zeggen: metrostation. Zoals er nog steeds nieuwe stations van de Underground komen, zo worden er ook al honderd jaar stations gesloten. Halte Aldwich, aan de Strand tegenover Bush House, het hoofdkwartier van de BBC World Service, is er zo een. Dit weekeind is het open als onderdeel van het jaarlijkse evenement London Open House, in het voetpoor van de landelijke Britse open monumentendagen.

In totaal zullen op 23 en 24 september ruim 550 Londense gebouwen die normaal voor publiek zijn gesloten hun deuren dan openen, opnieuw voor een naar verwachting recordaantal bezoekers van meer dan een miljoen: ministeries, gevangenissen, kerken, kerkhoven, bioscopen, bibliotheken, ambassades, scholen, academies, pakhuizen, theaters, badhuizen, fabrieken, ziekenhuizen, scheepswerven, gildehallen, gedenktekens en opmerkelijke woonhuizen.

Voor een compleet overzicht van gebouwen en openingstijden is de website www.londonopenhouse.org de aangewezen plek. Een greep uit de publieks toppers: de marmeren zalen en rode lopers van het ministerie van Buitenlandse Zaken (King Charles Street); de Bank of England (Princess Street), waar de gouverneur nog steeds zonder bemoeienis uit Frankfurt de rente vaststelt, de News West End Synagogue (Bayswater); het Royal College of Pathologists (Carlton House Terrace); het postmoderne Lloyds-verzekeringsgebouw, het Hoover Building uit de jaren '20 maar ook The Circus Space, de eerste Britse school voor circusartiesten, gevestigd in een voormalige elektriciteitscentrale uit 1896 (Coronet Street N1, alleen op zondag van 10-13u). Tevens zijn er 55 architectuurwandelingen. 23 & 24 sept London Open House. Inl 00-449001600061 & www.londonopenhouse.org.

Apocalypse

Met de ondertitel `Schoonheid en gruwel in de moderne kunst' introduceert de Royal Academy de najaarsexpositie Apocalypse. Dertien kunstenaars hebben een eigen ruimte ingericht die de rijkdom, lelijkheid, verrassingen, geweldadigheid of verwachtingen van de 21ste eeuw verbeelden. Jake en Dinos Chapman brengen de gruwelen van de genocide in beeld, Mariko Mori's Dream Temple is `een spritueel Utopia' en Jeff Koons' sculpturen moeten aanzetten tot glimlachen. T/m 15 dec Apocalypse in de Royal Academy of Arts. Dag 10-17u30; vr t/m 20u. Metro Piccadilly Circus. Inl 00-442073008000 & www.royalacademy.org.uk.

En verder

T/m 19 nov Gerard Dou in de Dulwich Picture Gallery 00-442086935254; t/m 22 okt Paul Klee: The Bürgi Collection in de Scottish National Gallery of Modern Art 00-441316246326 & www.natgalscot.ac.uk; t/m 15 okt Buckminster Fuller in het Design Museum 00-442079408790; t/m 1 okt Zomer-opening Buckingham Palace 00-442079304832; t/m 29 okt Time van Andy Goldsworthy in Barbican Centre 00-442076388891.