Graffiti

Studenten besteden naast hun studie veel tijd aan hobby's, sporten en cultuur in het algemeen. Kortingpassen of studentenabonnementen geven daartoe alle gelegenheid. Eén van de hipste hobby's op het moment is het salsadansen. Midden in de nacht ergens een `piece' neerzetten gebeurt daarentegen nog maar zelden.

Jasper (24) woont in Amsterdam en studeert ruimtelijke wetenschappen aan de VU.

,,Ik begon vrij laat met graffiti, rond m'n negentiende jaar. Al vanaf m'n middelbare schooltijd werd ik erdoor geboeid, maar het duurde lang voordat ik de tekeningen die ik thuis maakte daadwerkelijk op muren ging spuiten. Vlak voor m'n eindexamen maakte ik m'n eerste piece: ik mocht de rokersruimte van mijn school beschilderen.

Nu ga ik gemiddeld een keer per week op pad. Ik wil in graffiti de top bereiken. Maar het vraagt veel van me. De spuitbussen zijn duur: een piece kost, afhankelijk van de hoeveelheid kleuren en de grootte, tussen de 25 en de 75 gulden. Als ik weg ben geweest kom ik vaak pas bij het eerste ochtendlicht thuis. Dat betekent dat ik de volgende dag m'n slaap moet inhalen en niet kan werken of studeren. En dan is er nog het risico om gepakt te worden. Dat kan uitlopen op een nacht in de cel, een boete of zelfs een strafblad, iets dat ik absoluut wil voorkomen.

Ik kan mijn hobby goed combineren met mijn studie. Ik heb weinig colleges, maar moet wel veel papers schrijven. Daardoor kan ik iets flexibeler met m'n tijd omgaan. De nacht voor een college of tentamen ga ik niet op pad. Mijn studie staat altijd op de eerste plaats: die biedt me toekomstperspecitef, graffiti niet. Misschien is dat de reden dat graffiti onder studenten niet erg populair is.

Veel voormalig graffiti-artistiesten zijn toonaangevend in grafische vormgeving, webdesign en reclame. Mensen als Delta en Zedz zijn doorgeschoven naar de kunst. De verhouding tussen graffiti en kunst is altijd dubbel geweest. Zodra graffiti zijn vandalistische aspect verliest is het geen graffiti meer. Vandalisme blijft de essentie en de kracht ervan, niet in de zin van dingen vernielen, maar in de zin van jezelf creatief uiten ongeacht de beperkingen van je omgeving.

Graffiti presenteert zich in het hart van de samenleving, zodat niemand het kan negeren. Enerzijds begrijp ik dat het weerstand oproept bij mensen, van de andere kant vind ik het vreemd. Neem nou het Stedelijk Museum in Amsterdam. Delta zet tot twee keer toe met groot risico een piece op de buitenmuur van het Stedelijk en alle twee de keren heeft het museum het schoongemaakt. Ondertussen exposeert Delta regelmatig in galerie Mama in Rotterdam en wordt hij op handen gedragen in kunstkringen. Zo loopt er nu bijvoorbeeld een project om één van zijn ontwerpen driedimensionaal uit te voeren als architectonisch bouwwerk.

Het is toch ontzettend hypocriet dat een instituut als het Stedelijk blind is voor deze ontwikkelingen? Zo kunnen ze zichzelf niet serieus nemen als museum voor moderne kunst.

Ondertussen blijf ik mijn ding doen voor zover ik me dat kan permitteren. Daarbij vind ik het vooral belangrijk dat andere mensen het mooi vinden. Laatst heb ik overdag een bouwschutting gedaan. De hele middag bleef iedereen mij op straat aanspreken om te zeggen dat het prachtig was, mensen uit alle lagen van de bevolking. Ook bejaarden. Voor justitie ben ik crimineel.''

INTERNET

Interessante sites op het gebied van graffiti en salsa:

Burners Meest complete overzicht Nederlandse muren, zogenaamde 'burners' (mooie kleurenpieces). www.defekt.nl/outline

Bombers Update Nederlandse treinen en metro's, zogenaamde `bombers' (destructieve pieces). Helaas wordt in het drukbezochte guestbook vooral gescholden door 13-jarige pubers. www.freestylerz.com

Tijdschrift Absolute must: het enige echte graffiti/hiphop gerelateere e-zine (tijdschrift op internet) www.blammo.nl

Kopstukken Touristguide voor buitenlandse graffiti-artiesten, geeft halls of fame van Nederlandse steden, veel geschiedenis en interviews met kopstukken. home.kabelfoon.nl/~ gio

Overzicht De meest complete worldwide graffitisite, veel muren, interviews, schetsen, alle goede links. www.graffiti.org

Latin Actuele site over dans- scholen, met links én muziek. www.thelatinworld.myweb.nl

Salsa Een uitgebreide site over salsacursussen en -evenementen. cityguides.salsaweb.com/ holland