Gijzeling in Russische badplaats om Tsjetsjenië

Gewapende overvallers houden in een Russische badplaats aan de Zwarte Zee sinds vanochtend vijf bouwvakkers van een hotel-in-aanbouw onder schot en eisen de vrijlating van alle gevangen Tsjetsjenen in Rusland, alsmede 30 miljoen dollar losgeld.

Dat heeft generaal Viktor Kazantsjev, tevens de Kremlin-gevolmachtigde voor de regio, vanmiddag bevestigd. De drie of vier terroristen hebben zich verschanst op de derde verdieping van een klein, nog niet afgebouwd hotel in het plaatsje Lazarevskoje, zestig kilometers ten westen van het beroemde vakantieoord Sotsji. Een antiterreureenheid heeft het gebouw omsingeld en zou inmiddels zijn doorgedrongen tot de begane grond.

Kazantsev, een veelvuldig gedecoreerde bevelhebber in de oorlog tegen de Tsjetsjenen, zegt de situatie onder controle te hebben en voorspelt een spoedig einde aan de gijzeling.

Volgens hem bevinden zich onder de bandieten ,,een psychiatrisch patiënt uit Ossetië en een drugsverslaafde''. De gegijzelden volgens radio Echo Moskvi vier mannen en een vrouw – zouden evenals de overvallers van Kaukasische afkomst zijn.

Ooggetuigen hebben vanmorgen een man uit een raam zien springen. Ook hebben zij vier pistoolschoten gehoord, en een granaatontploffing. Een vrouw met schotwonden zou zijn ontsnapt. Hoewel Kremlin-woordvoerder Sergej Jastrzembski heeft verklaard dat er geen aanwijzingen zijn dat ,,de affaire verband houdt met de oorlog in Tsjetsjenië'', is de beruchte Alfa-politiebrigade op weg naar Lazarevskoje gestuurd. Dit is dezelfde eenheid die in 1996 werd ingezet toen Tsjetsjeense rebellen onder leiding van Sjamil Basajev een bloedbad aanrichtten in de Zuid-Russische stad Boedjonnovsk.

Basajev cum suis hielden toen het plaatselijke ziekenhuispersoneel en de patiënten enkele dagen in gijzeling, alvorens ze een vrijgeleide wisten af te dwingen naar Tsjetsjeense grondgebied. Hun actie versnelde toen de aftocht van de Russische troepen uit de opstandige Kaukasische deelrepubliek.