Gergjev met stralende Beethoven

Het Gergjev Festival, waarmee het Rotterdams Philharmonisch Orkest sinds 1996 het muziekseizoen opent, is dit jaar slechts een `Gergjev-drieluik'. Voor meer had de Rotterdamse chef-dirigent dit jaar geen ruimte op zijn druk bezette internationale agenda. Wel krijgt het Rotterdamse drieluik zaterdag en zondag een vervolg met een tweeluik in het Amsterdamse Concertgebouw, waar Gergjev met zijn Kirov Opera uit St. Petersburg de opera's Lady Macbeth van Mtsensk van Sjostakovitsj en Iolante van Tsjaikovski concertant uitvoert. Ook in Rotterdam treedt het orkest van de Kirov Opera twee keer op: vanavond in een Tsjaikovski-concert (Vioolconcert, Vijfde symfonie) en vrijdag speelt het samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest Sjostakovitsj' Zevende symfonie.

Gisteravond begon het drieluik met de Rotterdamse première van een prachtig Beethovenprogramma (Vioolconcert, Vijfde symfonie) dat Gergjev en de Rotterdammers eerder dit jaar met veel succes gaven in Amsterdam en tijdens een Japanse tournee. Dit concert had alles mee: hoogtepunten van klassieke muziek, een voortreffelijk orkest, een fantastische solist en een bevlogen topdirigent. Behalve in de virtuoos snelle cadensen speelde Vadim Repin het Vioolconcert met glanzende en stralende toon nu ingetogener, langzamer, ijler en lichter dan destijds in Amsterdam en zo leek het een etherisch, hemels complement op Beethovens Zesde symfonie `Pastorale'.

Beethovens Vijfde symfonie werd opnieuw met grote inzet gespeeld, zonder een zweem van noodlot en tragiek, maar juist met een nadrukkelijk opgeruimd karakter: het zijn ook drie allegro's en een andante. Dat resulteerde in een vaak robuuste, overrompelende en spannende uitvoering. Er waren tal van kleurrijk uitgelichte details, maar dankzij gedreven strijkers en geïnspireerde blazers maakte het geheel een zeer karaktervolle indruk.

Concert: Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergjev m.m.v. Vadim Repin, viool. Programma: L. van Beethoven: Vioolconcert; Vijfde symfonie. Gehoord: 21/9 De Doelen Rotterdam.