Eervol verlies van Heerenveen

De tweede achtereenvolgende nederlaag bezorgde Heerenveen paradoxaal genoeg weer plezier in de Champions League. Na Olympique Lyon (3-1) pakte ook Valencia gisteravond de volle winst (0-1) tegen de Friese debutanten. Maar anders dan na de blamerende vertoning van vorige week, verliet Heerenveen nu met opgeheven hoofd het veld.

De spelers van trainer De Haan hadden alle schroom van zich afgeworpen en vooral in de eerste helft fris aanvallend voetbal gespeeld. De Spaanse Champions-Leaguefinalist kreeg behalve het fortuinlijke doelpunt van Kily González geen enkele kans in het Abe Lenstra Stadion. Een gegeven dat trainer Cúper op nogal wat kritiek van de meegereisde Spaanse media kwam te staan.

Heerenveen schoot er allemaal weinig mee op. Met nul punten fungeren de Friezen als muurbloempjes in groep C. ,,We kunnen de tweede ronde wel vergeten'', concludeerde De Haan dan ook somber. Stilletjes hoopt Heerenveen nu op de derde plek die recht geeft op verdere deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Maar ook dat zal nog een heksentoer worden.

In Lyon was het de spelers en de trainers duidelijk geworden dat er slechts een bijrol is weggelegd voor Heerenveen in de Champions League. Een aantal `schokkende' spelmomenten van die wedstrijd werd achter elkaar geplakt op een videobandje van twintig minuten en aan de toch al gedesillusioneerde spelers getoond. ,,We hebben zeker wel drie dagen nodig gehad om deze wedstrijd te verwerken'', vertelde Lurling gisteravond. ,,Maar goed dat de KNVB ons een weekeindje vrijaf had gegeven.''

Voor eigen publiek was De Haan bereid risico's te nemen. In de defensie gaf hij Ebbinge een kans zodat Venema de in Lyon falende Houttuin kon aflossen als rechtsback. De Veendammer Ebbinge zorgde dat hij zelden in de problemen kwam. Vorig seizoen speelde hij nog tegen clubs als Telstar in stadion De Lange Leegte. Nu speelde hij, zonder een hele competitiewedstrijd in de benen, tegen Valencia met spelers als Mendieta, Kily González, Angloma en Deschamps. Zoals het een noorderling betaamt bleef Ebbinge nuchter onder dat schrille contrast. ,,Het is wel leuk om tegen topploegen te spelen, maar als we straks met nul punten de Champions League verlaten, is voor mij de lol er wel af'', zei Ebbinge.

In de spits hield Huizingh het negentig minuten vol. Ook al zo'n curiositeit. De 37-jarige veteraan liep het laatste kwartier op zijn tandvlees. Toch verrichtte hij in de wedstrijd nuttig werk. Als aanspeelpunt is Huizingh nog steeds een waardevolle kracht die weinig balverlies lijdt en veel kopduels wint. ,,Ik sta in ieder geval in de statistieken'', zei de dankbare Groninger. Wat een verschil met Valencia, dat Carew, de vorig seizoen door PSV begeerde spits van Rosenborg, nog op de bank had. En daar zat ook de Sloveen Zahovic, een van de smaakmakers van het Europees kampioenschap. ,,Ik had ze graag in mijn ploeg gehad'', vertelde De Haan met een zuur gezicht. ,,Maar het is toch slecht voor het voetbal dat deze spelers niet in het veld staan.''

Het vertelde ook wel iets over de spelopvatting van Valencia dat kennelijk met minimale inspanningen de klus in het Abe Lenstra Stadion wilde klaren. In de voorbereiding maakten de Spanjaarden zich eerder druk om de uitspraken van Kily González dan de tegenstander. De Argentijn was afgelopen weekeinde gespaard voor het royaal gewonnen duel met Real Mallorca (4-0) en reageerde zich daarover af in de media. ,,Als ik op de bank wil zitten, doe ik dat wel thuis bij mijn vrouw'', zei hij verbitterd.

Cúper verbond er geen consequenties aan. Hij stelde Kily González gewoon op tegen Heerenveen. Uitgerekend een schot van zijn voet deed de Friese ploeg de das om. De bal werd van richting veranderd door Hansma en vloog langs de linkerpaal in het doel. De treffer was niet verdiend, want tot dat moment had Heerenveen de wedstrijd stevig in handen. Gérard de Nooijer hield zich het hele duel staande tegen Mendieta. Maar die ene actie van de sterspeler die vooraf ging aan het doelpunt, was voldoende om het duel te beslissen.

Valencia liet Heerenveen door het kwaliteitsverschil met lege handen achter. Volgende week wacht al weer een zware klus: uit tegen Olympiakos Piraeus in de heksenketel van Athene. Lurling knikte instemmend toen hij hoorde dat De Haan ook daar met drie spitsen wil aantreden. ,,Ik verlies liever zoals vanavond. We moeten in Athene proberen het stadion stil te spelen. Dat is leuk, dat zeiden we bij FC Den Bosch ook weleens. Maar ja, dan ging het om honderd fanatieke supporters bij TOP Oss.''