ACTIEVE DENEN

Diana van Stijn (26)

Zevendejaars internationale betrekkingen (UvA)

,,`Student zijn' betekent voor mij vooral genieten van de vrijheid. De Nederlandse student maakt daar maar weinig gebruik van, en is zelfs ronduit passief. Maar dat was ik ook toen ik begon met voorlichting en journalistiek. Een jaar Europese journalistiek in Denemarken opende echter mijn ogen. Deense studenten zijn veel serieuzer dan wij, doordat zij allemaal al een jaar gereisd of gewerkt hebben. Daardoor leer je jezelf echt kennen. In Denemarken ontdekte ik bijvoorbeeld mijn interesse voor wereldpolitiek. Na mijn hbo-studie beschikte ik wel over veel praktische vaardigheden, maar had ik weinig parate kennis. Daarom ben ik nog twee jaar internationale betrekkingen gaan studeren aan de universiteit van Amsterdam. De universiteit ervaar ik als een stuk onpersoonlijker. Het hbo haalt je persoonlijke talenten veel meer naar boven.

Ik heb een jaar in het bestuur van Erasmus Studenten Netwerken gezeten en daarna een jaar gewerkt bij Stichting Vluchteling. Ik heb van beide ervaringen enorm veel geleerd. Hoewel een van mijn hoogleraren beweert dat vrijwilligerswerk een absolute `must'is voor je cv, moet je volgens mij vooral doen wat je leuk en interessant vindt. Dan komt het vanzelf wel goed. Uitgaan kwam voor mij eigenlijk altijd op de laatste plaats, hoewel ik me goed kan voorstellen dat sommigen na een hele dag blokken in de bieb gewoon even helemaal los moeten. Werkende mensen denken vaak dat studenten alleen maar in de kroeg hangen, omdat dat aspect snel opvalt. Dat studenten vaak de hele nacht en weekenden doorleren zien zij dan niet. Studenten hebben een heel eigen ritme, en met de studie- druk van tegenwoordig moet je toch vroeg of laat de kroeg uit.

Als ik straks het studentenleven definitief vaarwel zeg, wil ik vooral financieel onafhankelijk zijn. De vrijheid zal ik zeker missen, maar ik kan mij troosten met de gedachte dat ik er gedurende mijn studententijd optimaal gebruik van heb gemaakt.''