Acties verstoren het verkeer in België

Protestacties van boeren belemmeren vandaag en morgen overal in Vlaanderen het verkeer. De boeren rijden sinds vanmorgen traag met lange rijen tractoren over de wegen en blokkeren tijdelijk wegen. De Belgische regering heeft gedreigd in te grijpen als de boeren autosnelwegen definitief gaan blokkeren, zoals onlangs vrachtautochauffeurs deden.

Maar de Vlaamse boerenbonden hebben toegezegd dat zij verkeersblokkades na maximaal vier uur zullen opbreken. De boeren willen net als de transportsector een tegemoetkoming voor de hoge brandstofkosten. Bovendien hebben ze bijzondere eisen gesteld aan de Vlaamse deelregering, zoals een minder strenge uitvoering van het mestactieplan en een betere financiële regeling bij vrijwillige bedrijfsbeëindiging.

De boeren zijn de acties na de ochtendspits vanmorgen begonnen. Desondanks wordt verwacht dat ze grote verkeershinder zullen veroorzaken. De boerenacties gebeuren vooral rondom de Vlaamse steden. Gent zou vanaf twaalf uur over de weg praktisch niet toegankelijk zijn als gevolg van traag rijdende colonnes tractoren op de ringweg. In de Antwerpse binnenstad ontstond vanmorgen een verkeerschaos door boeren met hun tractoren bij het provinciehuis.