Aanslag op gebouw MI6 in Londen wekt vrees voor terreurgolf

Een aanslag op het hoofdkwartier van de Britse inlichtingendienst MI6 in Londen heeft vannacht lichte schade aangericht. Er waren voor zover bekend geen slachtoffers. Het daaropvolgende sporenonderzoek, waarvoor wegen en spoorlijnen werden afgesloten, zorgde echter van een reusachtige verkeerschaos in Londen. Bovendien wekte de explosie vrees voor mogelijke nieuwe terreurgolf en vormde zij een slag voor het imago van de inlichtingendienst.

Scotland Yard meldde vanochtend dat het gebouw door een ,,klein projectiel'' was getroffen. Maar Sky Radio citeerde later op de ochtend een bron bij Scotland Yard die van een bomexplosie sprak. Het was niet duidelijk hoe de bom het terrein was binnengesmokkeld dat een van de best bewaakte in Groot-Brittannië is.

Er was niet meteen een aanwijzing wie verantwoordelijk kon zijn voor de opzienbarende aanslag op dit symbool van het Britse establishment, dat een rol speelde in de laatste James Bond-film, The World is not Enough, waarin het explodeerde. Een reeks bommen die eerder dit jaar in Londen werden geplaatst, werden toegeschreven aan Noord-Ierse katholieke splintergroepen die zijn gekant tegen het vredesproces in de Britse provincie. Dergelijke dissidenten worden bij voorbeeld verantwoordelijk geacht voor de bomexplosie die in juni de Hammersmith brug in beschadigde.

MI6 – Military Intelligence, section six – is de tegenhanger van de contraspionagedienst MI5. Zij valt onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. De organisatie is zo geheim dat haar bestaan tot enkele jaren geleden niet eens werd erkend door de Britse regering.