Zwarte acteur speelt Henry IV

De Britse Royal Shakespeare Company heeft met de traditie gebroken door voor het eerst een zwarte acteur te kiezen voor de rol van een Engelse vorst. De 24-jarige David Oyelowo, wiens familie afkomstig is uit Nigeria, speelt de titelrol in een productie die de eerste drie delen van Henry IV omvat. De première in Stratford-on-Avon is in november. De acteur is volgens regisseur Michael Boyd puur uitgekozen om zijn waarde en kwaliteiten. ,,David is echt een soort genie. De rolverdeling is kleurenblind; zijn zoon is blank en toch krijg je geen moment het idee dat hij onwettig zou zijn.'' De acteur zelf is erg blij met zijn rol. ,,Ik hoop dat het de weg vrijmaakt voor andere acteurs. Hoe meer barrières sneuvelen, hoe beter'', zei Oyelowo tegen The Times. ,,Veel van mijn vrienden hebben het moeilijk in het vak. Ze krijgen voortdurend rollen aangeboden als drugsdealers.''