Zwak PSV laat zich door Anderlecht ringeloren

Tot diep in de nacht vierden de supporters van Anderlecht de 1-0 zege op PSV. De wedstrijd in de Champions League was weliswaar van een bedenkelijk niveau, de verrassende uitslag zette de Brusselse buitenwijk in vuur en vlam. De spelers van PSV negeerden de regels van de UEFA en liepen in een grote boog om de klaarstaande journalisten heen. Wat hadden ze moeten zeggen na de ontluisterende nederlaag? Volgens trainer Gerets hadden ze ,,een ongelooflijke dreun opgelopen''.

PSV had zich in groep G van de Champions League in een riante uitgangspositie kunnen manoeuvreren. Bij winst op Anderlecht zou de tweede ronde binnen bereik zijn. Bij een gelijkspel zou PSV de kansen op de kwalificatie in eigen hand hebben. Na de nederlaag wacht de ploeg van Gerets nog een spannende voetbalmaand. Manchester United is de komende tegenstander. Geen prettig vooruitzicht voor het wankelmoedige PSV.

Gerets roemde vooraf de kwaliteiten van Anderlecht, dat volgens hem het beste elftal sinds tien jaar op de been kon brengen. Kenners van het Belgische clubvoetbal begrepen weinig van deze loftuiting. Anderlecht werd vorige week met 5-1 van het veld gespeeld door Manchester United en volgens sommige getuigen had de thuisploeg zelfs met dubbele cijfers kunnen winnen. Gezien het spelbeeld van gisteravond geen verrassende constatering.

Tegen PSV maakte Anderlecht wederom een onthutsend zwakke indruk. Geen enkele speler ontsteeg het niveau van de Engelse eerste divisie. Met kick and rush werd de tegenstander tegemoet getreden. Van het chique Anderlecht is weinig meer over. `Werkvoetbal' is nog een eufemisme, als we de speelwijze proberen te omschrijven. Daarom was de nederlaag van PSV zo teleurstellend. Met iets meer vernuft en venijn zou Anderlecht zijn overmeesterd.

PSV heeft de afgelopen jaren aan kwaliteit ingeboet, maar de huidige spelersgroep stak in technisch opzicht nog steeds met kop en schouders boven de tegenstander uit. Op het middenveld toonden Vogel en Van Bommel zich ook in tactisch opzicht superieur. In de aanval lag wederom de achilleshiel van PSV. De vleugelspelers Bouma en Rommedahl konden niet op een fatsoenlijke voorzet worden betrapt. Centrumspits Kezman had geen poot aan de grond tegen de spijkerharde verdedigers van Anderlecht. De Belgische mandekker De Boeck onderscheidde zich met gemene overtredingen die de Spaanse arbiter Lopez Nieto slechts met een gele kaart bestrafte.

Fysieke kracht was het laatste redmiddel voor Anderlecht, dat PSV na de pauze uit zijn evenwicht bracht met slidings en tackles. Opvallend genoeg bleek de thuisploeg ook in conditioneel opzicht de betere. Volgens Gerets waren ,,een paar spelers niet meer vooruit te branden''. Hij heeft weinig excuses voor handen. Het seizoen is pas net begonnen. De vijf competitiewedstrijden vormden allesbehalve een slijtageslag. In het huidige elftal heeft geen enkele speler een loodzwaar Europees kampioenschap in de benen.

PSV maakte alleen in de eerste helft aanspraak op de overwinning. Met redelijk positiespel werd een veldoverwicht gecreëerd. Kezman en Nikiforov misten grote scoringskansen. Vooral Kezman stelde teleur, toen hij na een prachtige combinatie oog in oog met doelman De Wilde kwam. De Joegoslaaf verkleinde zijn doel. Kezman wilde hem met een subtiele voetbeweging passeren. De bal rolde langs de buitenkant van de paal over de doellijn. Aan de andere kant was Anderlecht gevaarlijk met kopballen van Crasson en Radzinski die over het doel gingen.

In de tweede helft had Anderlecht een licht veldoverwicht dat niet tot grote kansen leidde. Een 0-0 eindstand leek gerechtvaardigd, maar in de slotfase maakte Anderlecht het winnende doelpunt. Een vrije trap van Dheedene werd van richting veranderd door Lucius en belandde met een fraaie curve achter de kansloze doelman Waterreus. Het stadion stond opeens in vuur en vlam.

In blessuretijd kreeg aanvoerder Van Bommel nog een prachtige kans om de supporters van Anderlecht tot zwijgen te brengen. Net als Kezman voor de pauze schoot hij de bal met `buitenkant voet' voor het doel langs. De nonchalante afronding paste in het wedstrijdbeeld. PSV speelde lichtzinnig en zonder overtuiging. Het gebrek aan persoonlijkheden

liet zich gelden. Zonder Nilis en Van Nistelrooij is PSV aangewezen op de tweede garnituur. Alleen Bruggink en Van Bommel ontstijgen de grauwe middelmaat. Zij staan binnen de kortste keren in de schijnwerpers van de buitenlandse topclubs.

De fortuinlijke treffer van Dheedene was ook kenmerkend voor deze derby der lage landen. Mochten beide clubs elkaar over een paar jaar in de Euro League tegenkomen, dan hoeven de toeschouwers niet op hogeschoolvoetbal te rekenen. De kampioen van België en de kampioen van Nederland zijn afgezakt naar de mondiale middenmoot. Gerets was na afloop realistisch. ,,Deze wedstrijd bracht niet wat je in de Champions League mag verwachten.''