Voorbeschouwing: tafeltennis

Wie in Sydney het olympische tafeltennistoernooi bij de vrouwen volgt, waant zich bij de Asian Games. Sinds jaar en dag domineren de Chinese speelsters de tafeltennissport en dat zal op deze Spelen niet anders zijn. De rivalen van wereldkampioene Wang Nan komen voornamelijk uit de beide Korea's, Hong Kong, Singapore en indirect uit haar eigen land.

Tegen wil en dank versterkt Europa namelijk de Chinese overheersing door voormalige toppers uit China in te lijven om ook hun nieuwe vaderland successen te bezorgen. Duitsland maakte het bont door met maar liefst drie speelsters uit China in het enkelspel aan te treden. Voormalig Europees kampioene Nicole Struse werd met haar Duitse partner Elke Schall tot het dubbelspel veroordeeld.

Maar ook Luxemburg met Ni Xia Lian en Oostenrijk (Li Jiu) volgen in Sydney een Chinees kompas. Voor het Europese tafeltennis bij de vrouwen was het dan ook een klap dat uitgerekend het grote talent Tamara Boros uit Kroatië vandaag in vijf games werd uitgeschakeld door alweer een uitgeweken Chinese speelster, Geng Lijuan uit Canada.

Bij de mannen is de Chinese hegemonie minder dwingend, al moet de Nederlander Trinko Keen morgen vrezen dat hij tegen de als tweede geplaatste Liu Giolang niet veel kans heeft. Ook Danny Heister heeft in de Oostenrijker Werner Schlager een lastige tegenstander getroffen. De Zweed Waldner lijkt te oud voor een tweede olympische machtsgreep. Europees kampioen Vladimir Samsonov is de aangewezen persoon om het Chinese machtsblok te doorbreken.

Prognose vrouwen: 1. Wang Nan (Chi), 2. Li Jiu (Chi), 3. Qianhong Gotsch (Dui).

Prognose mannen: 1. Samsonov (Wrus), 2. Kong Linghui (Chi), 3. Liu Giolang (Chi).

Verder ook morgen:

Volleybal: Nederland-Brazilië

Zwemmen: vrouwen: finale 100 meter vrije slag (met De Bruijn); mannen: finale 200 meter wisselslag (met Wouda)

Judo: mannen: -100 kilo (met Sonnemans); vrouwen; -70 kilo (met Kienhuis)