Technologie en media trekken beurs omhoog

De technologie- en media-aandelen trokken de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen omhoog. Anders dan de grote Europese beurzen wist de beurs daarmee wel te profiteren van het herstel van Nasdaq gisteravond.

De daling van de afgelopen dagen werd vanmorgen een halt toegeroepen. De AEX-index stond rondom het middaguur 1,6 punt punt hoger op 668,5 punten. De beurs in Amsterdam deed het daarmee beter dan die in Londen, Frankfurt en Parijs, die vanmorgen allemaal daalden. Verder viel de Amsterdamse effectenbeurs ten prooi aan dezelfde loomheid die de overige Europese beurzen in de greep hield. Handelaren spraken van een flauwe dag, met lage omzetten. De meeste fondsen kwamen niet of nauwelijks van hun plaats.

De technologiefondsen lagen goed in de markt, aangejaagd door het krachtige herstel van de Nasdaq in New York, de schermenbeurs waaraan veel technologie-aandelen staan genoteerd. ASML steeg 2,8 procent naar 41,12 euro, terwijl Philips 1,8 procent omhoog ging tot 53,65 euro. Zelfs KPN, al enkele maanden onder druk, ging omhoog. Het telecomfonds steeg 50 eurocent tot 27,08 euro.

Grootste stijger onder de hoofdfondsen was Wolters Kluwer. De uitgever, die op de beurs al maandenlang in het verdomhoekje zit, mocht ruim 5 procent omhoog naar 22,13 euro. Een verklaring voor de plotselinge stijging ontbreekt vooralsnog. ,,Misschien betreft het gewoon een kleine inhaalslag'', aldus een handelaar. De koers van Wolters Kluwer is nog altijd maar de helft van de hoogste jaarkoers van 44,30 euro, die in februari werd genoteerd. Wolters Kluwer trok ook de andere uitgevers omhoog. Reed Elsevier met enkele tienden van een procent tot 13,27 euro, VNU met een kwart procent tot 60,05 euro.

Zwaargewicht Koninklijke Olie moest weer wat terrein prijsgeven. Het leverde bijna een procent in op 72,31 euro. Een licht dalende olieprijs en een kritisch oordeel van een Amerikaanse bank over de toekomstverwachting van de Koninklijke lagen daaraan ten grondslag. Lehman Brothers verlaagde vanmorgen de waardering voor Koninklijke/Shell Groep van `outperformer' tot `buy'.

Corus was opnieuw de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. De Brits/Nederlandse staalreus lijkt de bodem nog niet te hebben bereikt. Het aandeel verloor 3 eurocent en is nog slechts 93 eurocent waard.

Bij de middelgrote fondsen leidde kopieerder Océ de dans met een stijging van bijna 3 procent tot 17,90 euro. Océ lijkt de zomerdip daarmee definitief te hebben overwonnen. Zes weken geleden noteerde Océ iets meer dan 15 euro. KLM was de grootste daler en moest 2,5 procent prijsgeven.

Melkrobotfabrikant Prolion, dat vandaag cijfers presenteerde, blies warm en koud tegelijk. In het eerste handelsuur werd het fonds beloond met een koerswinst, maar gaandeweg de ochtend sloeg het sentiment om. Prolion verloor 50 eurocent op 24,45 euro.