`Spion' VS blijft in Russische cel

Een rechtbank in Moskou heeft gisteren bepaald dat de van spionage verdachte Amerikaan Edmond Pope, die ernstig ziek is, in hechtenis moet blijven in afwachting van zijn berechting. De Verenigde Staten hebben de Russische autoriteiten opgeroepen Pope vrij te laten. Ze spelen ,,Russische roulette'' met Popes leven, aldus een Amerikaans Congreslid. De VS hebben al eerder tevergeefs bij de Russische president Poetin en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov aangedrongen op Popes vrijlating. In het tv-programma Larry King Live had Poetin wel een vage toespeling gemaakt op vrijlating van de gepensioneerde inlichtingenofficier van de Amerikaanse marine. Volgens de rechtbank moet Pope in voorarrest blijven omdat spionage een van de ernstigste vergrijpen is.