Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de Algemene Beschouwingen. En een reportage over bosbranden in de Verenigde Staten. In de staat Montana worden ervaren Indiaanse brandbestrijders ingezet. Ned.2, 17.29-18.55u.

Algemene Politieke Beschouwingen. Rechtstreeks verslag van de tweede dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Ned.1, morgen, 10.15-12.15u. en morgen, Ned.2, 12.09-17.25u.

DOCUMENTAIRES

Sperm wars. Documentaire over `postume voortplanting', waarbij vriendinnen, moeders en vrouwen het zaad van een dode of stervende man kunnen opeisen, ook zonder diens toestemming. Zo bleek bij de familie Vernoff de dood van Bruce niet het einde te zijn. Vier jaar later baarde zijn vrouw, zijn dochter. BBC2, 22.00-22.50u.

Er was eens een jonge vrouw. Derde deel van een documentaireserie over werk. Vandaag: waarom raken zoveel jonge vrouwen arbeidsongeschikt? Zie ook TV-vooraf. Ned.3, 20.25-21.20u.

Hou van Mij! Documentaire over een politiebureau voor moeders en kinderen in Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Over politievrouwen, sociaal werkers, daders en slachtoffers in een samenleving vol, vaak verborgen, geweld binnen de familiekring. Ned.1, 22.52-23.53u.

Megacities. Oostenrijkse documentaire uit 1998 van Michael Glawogger. Het leven van veel bewoners van megasteden zoals Bombay en Moskou is een aaneenschakeling van overlevingsstrategieën. Temidden van troosteloosheid en gruwelijke schoonheid proberen mensen hun eigenwaarde niet te verliezen en hoopvol naar een betere toekomst uit te kijken. ARD, 23.00-0.30u.

MUZIEK

Top of the Pops 2. Muziekprogramma met o.a. een compilatie uit Top of the pops van de afgelopen week en archiefopnames. Met: Michael Jackson, Abba, Dave en Ansill Collins, the Sex Pistols e.a. BBC2, 19.00-19.45u.

Young guns II. Muziekdocumentaires over iconen uit de jaren '80. Madness, in het thuisland één van de populairste bands uit de jaren '80, is een typisch Brits product. De zevenmansformatie uit Camden werd beïnvloed door Jamaïcaanse ska en adapteerde de stijl die door skinheads in Engeland was geïntroduceerd. BBC2, 22.50-23.30u.

AMUSEMENT

Twitch city. Absurde sitcom, van en met Don McKellar, waarin hij het hoofdpersonage Curtis speelt, een aan huis en buis gekluisterde televisieverslaafde. Curtis leeft strikt volgens zijn eigen gouden stelregels: niet werken, geen huur betalen en vooral nooit de straat op. Zijn enige contact met de buitenwereld is de 'trashy' talkshow van Rex Reilly, een variant op de Jerry Springer show. Ned.3, 20.00-20.25u.

Jambers Magazine. Reportageprogramma. Vandaag neemt Paul Jambers een kijkje bij een aantal kermisexploitanten. RTL4, 22.20-23.15u.

PRAATPROGRAMMA

Eer en Geweten. Vraaggesprek onder leiding van Arjen Visser naar aanleiding van de tien bijbelse geboden. Vandaag: Karin Spainck. Ned.3, 21.20-21.49u.

SPORT

Champions League Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Heerenveen-Valencia. Heerenveen speelt thuis. Ned.2, 20.15-23.42u.

Olympische spelen. Op Nederland 2 in de avonduitzending: van 04.23-05.57u., rechtstreeks verslag van de hockeywedstrijd Nederland-Duitsland vrouwen. Donderdagochtend (08.54-11.57u.) vanaf 09.30 uur een rechtstreeks verslag van de volleybalwedstrijd Nederland-Brazilië (mannen). Verder in deze uitzending: Wielrennen op de baan, de finales van het zwemmen, turnen voor vrouwen, judo en badminton finale mannen dubbel.

FILMS

The Rescue (Ferdiand Fairfax, 1988 VS). Actiefilm in de Rambo-traditie. Tienersoldaten, onder wie Kevin Dillon, bevrijden hun vaders uit Zuidkoreaanse gevangenschap. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Running Scared (Peter Hyams, 1986, VS). Onevenwichtige, komische actiethriller waarin laconieke rechercheurs Gregory Hines en Billy Crystal in winters Chicago een Mexicaanse cocaïnehandelaar te grazen willen nemen. Inclusief een spectaculaire auto-achtervolging over de rails van de bovengrondse metro. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Chances Are (Emile Ardolino, 1989, VS). Onderhoudende romantische fantasy. Student blijkt de reïncarnatie te zijn van de vermoorde vader van zijn vriendin. Met Robert Downey jr., Cybill Shepherd, Ryan O'Neal. Net5, 21.55-23.55u., onderbroken door reclame. Zie ook Film-Vooraf.

.Addams Family Values / The Addams Family 2 (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Mechanisch, maar zorgvuldig, uitgevoerde vervolgfilm over monsterlijke familie - die in de jaren zestig populair was als tv-serie - voldoet als satire op de deugdzaamheid van het gemiddelde Amerikaanse gezinsleven nog beter dan deel 1. Nieuwe baby en gouvernante ontwrichten de Addams. Met Raul Julia, Anjelica Huston. BBC1, 22.35-0.05u.

Indomptable Angélique (Bernard Borderie, 1967, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Vierde deel van populaire vijfdelige filmserie naar de romans van Serge en Anne Golon, over het amoureuze leven van een 17de-eeuwse aristocratendochter (Michèle Mercier). Net5, 23.55-1.20u.

Wedding (Heiko Schier, 1989, West-Duitsland). Duitse Big Chill-variant over reünie van drie Berlijnse jeugdvrienden die hun idealen niet waar hebben kunnen maken. ARD, 0.50-2.15u.

The Pleasure of His Company (George Seaton, 1961, VS). Komedie vertoont vooral smakelijk acteren: Fred Astaire bezoekt na 15 jaar afwezigheid ex-vrouw Lilli Palmer en dochter Debbie Reynolds. Morgen, SBS6, 14.50-16.50u.