SCHOLLENSTOOF

Vis die op de graat is bereid heeft veel meer smaak dan zijn gefileerde soortgenoot. Het loont dan ook zeer de moeite zich te bekwamen in het met vork en mes eten van vis. Stoof eens een scholletje op de graat, dat is in een ommezien gebeurd. Wat lang duurt is het koken van dat enigszins bloemige aardappeltje dat zo goed bij de vis past, dus begin daar mee. Door de schol in moten te snijden, past de vis beter in een stoofpan. En na het stoven kunnen de moten gemakkelijk uit de pan worden genomen, iets dat bij een hele gestoofde schol niet zo gemakkelijk gaat.

Bereiding:

Kook de opperdoezen in de schil gaar in circa 20 minuten. Snijd onderwijl de schollen overdwars in drie brede moten elk, bestrooi ze met zout en laat dit even intrekken zodat de vis wat `ophardt'. Snijd de gehalveerde ui in schijfjes. Verhit 7 minuten voordat de aardappels gaar zijn de olie in een ruime hapjespan en laat op laag vuur de uien 2 minuten smoren terwijl u de tomaten in stukjes snijdt.

Doe de tomaten bovenop de uien, strooi er wat zout over en leg de moten schol naast elkaar op de tomaten; schuif de stukjes laurier tussen de moten vis. Voeg de wijn toe en breng het geheel in de gesloten pan aan de kook op halfhoog vuur. Laat 2 minuten doorkoken, haal het deksel van de pan en stoof de vis op lager vuur gedurende 3-4 minuten, of tot de moten schol gaar zijn, de stukjes tomaat uit elkaar beginnen te vallen en de wijn vrijwel volledig is ingekookt. Maal er nog wat peper over en bestrooi met de peterselie. Giet de aardappels af. Naar mijn smaak is dat dunne schilletje van de opperdoes volstrekt niet onaangenaam om op te eten mits de aardappels goed zijn schoongeboend. Maar zonodig kunt u de schil verwijderen.

Verdeel de schollenstoof over voorverwarmde borden en serveer de gekookte opperdoezen er apart bij. Een klontje boter en wat zeezout voor de aardappels is wel heel erg lekker.