Rechter: HMG moet sluikreclame RTL verwijderen

De Holland Media Groep (HMG) valt onder de Nederlandse mediawet en moet daarom binnen zes weken sluikreclame op RTL 4 en RTL 5 verwijderen. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in navolging van het Commissariaat voor de Media. Het mediaconcern HMG, dat door de uitspraak vele miljoenen guldens aan inkomsten dreigt te verliezen, wil in hoger beroep gaan.

Drie jaar geleden heeft de HMG een procedure tegen het Commissariaat voor de Media aangespannen, omdat het bedrijf het niet eens was met het oordeel van het Commissariaat dat RTL 4 en 5 een Nederlandse zenders zijn en daarom onder de Nederlandse mediawet moeten vallen.

,,Alle belangrijke besluiten worden nog steeds in Luxemburg genomen en we houden ons aan de Europese richtlijnen'', aldus Jaqueline Hekkers, woordvoerster van HMG. ,,Wij zijn het met de rechtbank niet eens en leggen ons niet neer bij deze uitspraak.'' De HMG zal binnen zes weken beroep indienen en denkt ,,succesvol te zijn.''

De Nederlandse mediawet is wat betreft sponsoring strenger dan de Europese richtlijnen. ,,Voor ons zou dat oordeel kunnen betekenen dat aftiteling, titelsponsoring en beeldwoord vaker worden afgekeurd'', aldus Hekkers. Hierdoor ,,dreigen verliezen'' op de inkomsten.

Het Commissariaat voor de Media is ,,zeer tevreden'' met de uitspraak van de rechter. Helmer Koetje, voorzitter van het Commissariaat: ,,We willen gewoon dat RTL 4 en 5 zich aan de Nederlandse mediawet houden, dat doen zenders als SBS 6 en Veronica namelijk ook.''