President Fujimori eist hoofdrol weer op

Na het corruptieschandaal rond zijn rechterhand Montesinos was president Fujimori even uit het veld geslagen. Maar gisteren verklaarde Peru's sterke man zijn land volledig onder controle te hebben.

Zwaaiend met de foto van president Fujimori, gekregen van een regeringsfunctionaris, stond de vrouw gisterenmiddag te roepen voor het presidentiële paleis in Lima. ,,Chinees, Chinees, we houden van je!' Samen met honderden anderen was ze met busjes, gehuurd door Fujimori, uit de sloppenwijken gehaald om steun aan `de grootse staatsman' te komen betuigen. Vijfhonderd gulden voor elke chauffeur die zijn busje vol kreeg. De gebruikelijke manier waarop Fujimori zijn `volkssteun' organiseert. Alleen werd het geld dit keer niet via de baas van de geheime dienst, Vladimiro Montesinos, betaald, maar via de mensen van Fujimori zelf. Iets wat hij later tijdens een persconferentie ook toegaf het werd ongeveer het enige waarover hij niet loog.

Opmerkelijk stralend zat Fujimori erbij vergeleken met de verfrommelde gelaatstrekken waarmee hij zaterdagavond zijn vertrek uit de politiek aankondigde. Vlak voor de persconferentie was hij, verwijzingen naar Humpty Dumpty trotserend, met veel bravoure op het hek voor zijn paleis geklommen, om zijn `aanhang' toe te zwaaien.

Fujimori, de president van Peru, was sinds zaterdagavond schuw in zijn paleis gebleven. Een videoband had vorige week donderdaag het land in de grootste politieke crisis sinds jaren gestort. Op de band is te zien hoe Fujimori's langjarige rechterhand, inlichtingenchef Montesinos, een parlementslid van de oppositie omkoopt. Fujimori verbond daar voor zichzelf de consequentie aan dat afgelopen was, en kondigde nieuwe verkiezingen aan, waarbij hijzelf geen kandidaat zou zijn. Gevolg was een opgewonden geruchtenstroom over een machtsvacuüm en een strijd achter de schermen tussen de president, zijn inlichtingenchef en militairen. Dit alles aangewakkerd door de mysterieuze verdwijning van Montesinos.

Gisteren wilde Fujimori kennelijk aan alle spektakel een einde maken door de indruk te wekken dat hij de teugels weer strak in de hand heeft. ,,Ik weet niet waar Montesinos is', zei Fujimori met blij gezicht. Om er echter meteen aan toe te voegen: ,,De heer Montesinos krijgt onze volledige bescherming.' Op de vraag hoe je iemand beschermt waarvan je niet weet waar hij is, had Fujimori geen antwoord. ,,De afgelopen tien jaar heeft de heer Montesinos een cruciale rol gespeeld in de strijd tegen het terrorisme en de drugshandel', ging de president door. ,,Denkt u dat hij dan geen doelwit is van aanslagen? Hij kan misschien fouten hebben gemaakt, zoals ieder mens fouten maakt. Maar hij verdient alle respect voor het werk dat hij gedurende tien jaar in stilte gedaan heeft.'

Die uitspraak betekent volgens lokale politieke sterrenwichelaars dat de president bezig is met onderhandelingen met zijn voormalige `Raspoetin', zoals Montesinos' bijnaam luidt. Belangrijker is echter dat Fujimori zijn grootste steunpilaar – het leger – weer in de hand lijkt te krijgen. Volgens geruchten zouden enige belangrijke officieren afgelopen zaterdag geweigerd hebben hun loyaliteit aan de president te tonen. Speculaties die verder gevoed werden door een bliksembezoek van de president maandagnacht aan het vijfhoekige legerhoofdkwartier, genaamd `Pentagonito'.

,,Ik begrijp uw vraag niet', fronste Fujimori na de vraag of hij de steun van het leger weer heeft. ,,De strijdkrachten steunen mij altijd, want ik ben het staatshoofd.' En het bezoek aan het hoofdkwartier van zijn militairen was ,,gewoon een inspectiebezoek'.

Volgens Fujimori heerst er in Peru `totale stabilitiet' en `volledige rust'. ,,Er is geen machtsvacuüm, er is geen instabiliteit, want wie regeert dat ben ik.'

Hij weigerde zelfs maar te praten over een overgangsregering die de verkiezingen organiseert, zoals de oppositie eist. Ook wees hij kritiek van dat hand dat hij gefraudeerd heeft bij de presidentsverkiezingen in mei. ,,Ik heb altijd democratisch gehandeld. Ik heb misschien een paar fouten gemaakt, misschien, en dat is menselijk. Maar ik weiger echter elke beschuldiging van verkiezingsfraude: ik ben in mei op een volledig legitieme en democratische manier tot president verkozen.' Fujimori beloofde door te gaan met het `versterken' van zijn politieke beweging, en riep de mensen op hun optimisme te behouden. ,,Beste landgenoten, ik geloof in Peru, ik geloof in u. Laat u niet misleiden door de praatjes van politicasters.'