Perfect toernooi van judoka Mark Huizinga

Vanmiddag klonk het Wilhelmus in Sydney ook nog ergens anders dan in het olympische zwemstadion. Mark Huizinga won op de judomat in de klasse tot 90 kilo de vijfde gouden medaille voor Nederland. Na een perfect toernooi versloeg de 27-jarige Vlaardinger in de eindstrijd de Braziliaan Carlos Honorato.

Met een spectaculaire heupworp (uchimata) legde Huizinga na 3 minuut en 22 seconden in de finalepartij Honorato op zijn rug. Dat leverde hem een vol punt op, waardoor de partij in zijn voordeel was beslist. Eerder had de Nederlander al een yuko gescoord. Het was de eerste olympische judotitel van een Nederlander sinds het dubbelsucces van de legendarische Wim Ruska uit 1972. In 1964 was Anton Geesink de eerste Nederlander die in Tokio de gouden judomedaille veroverde.

Huizinga is de eerste Nederlandse niet-zwaargewicht die olympisch kampioen is geworden. Angelique Seriese won welsiwaar de gouden medaille tijdens de Spelen van 1998 in Seoul, maar hetvrouwenjudo was toen nog een demonstratiesport.

Voor Huizinga, eerste luitenant bij de luchtmacht, was de olympische titel een beloning voor zijn enorme toewijding voor het judo. Hij traint niet alleen hard, maar verzamelt ook alle gegevens over de sport en over zijn tegenstanders in het bijzonder. Huizinga staat te boek als een technische judoka. In het verleden brak hem wel eens op dat hij de zaken te mooi wilde doen. In Sydney maakte hij die fout niet. Zijn coach Chris de Korte praatte vanaf de kant voortdurend op hem in.

Ook de vriendin van Huizinga, Edith Bosch, kwam vandaag in actie. Het duo droomde voor de Olympische Spelen ervan twee medailles mee terug naar huis te nemen. Ooit won in 1952 het atletiekechtpaar Emil en Dana Zatopek in Helsinki binnen een uur twee olympische plakken, hij op de 5.000 meter, zij bij het speerwerpen. Die opmerkelijke prestatie konden Huizinga en Bosch in Sydney niet herhalen. De pas 20-jarige Bosch sneuvelde in de herkansing tegen de ervaren Belgische Ulla Werbrouck. Ze won tijdens haar olympische debuut twee partijen en ze verloor er ook twee.

Huizinga en Bosch hebben sinds anderhalf jaar een relatie, nadat ze elkaar tijdens een trainingskamp hadden ontmoet. Hun leven staat in het teken van het judo. Ze hebben een gezamenlijke website en soms oefenen ze samen judogrepen in de huiskamer. Ze hadden afgesproken zich tijdens hun wedstrijddag in Sydney niet met elkaar te bemoeien. Dat zou alleen maar afleiden. Na haar uitschakeling kon Bosch echter, door haar tranen heen, de laatste twee partijen van haar vriend bekijken.

Drievoudig Europees kampioen Huizinga had een loodzware loting. Hij moest beginnen tegen de Cubaan Despaigne. Dat is een uitermate stugge tegenstander. Huizinga moet het idee hebben gehad dat hij een zak aardappelen vastpakte. De Nederlander, die zijn laatste twee wedstrijden tegen deze opponent had verloren, hield geduld en wist Despaigne uiteindelijk toch van zijn plaats te krijgen. Een minuut voor tijd lag de Cubaan verslagen op zijn rug. Het toonde aan dat Huizinga in goede vorm verkeerde.

Vooraf had Huizinga al gezegd zelfvertrouwen te zullen putten uit een overwinning op Despaigne. Binnen twee minuten verschalkte hij in de tweede ronde de Amerikaan Olson met een beenworp. De nummer twee van de wereld, de Roemeen Croituru, was de derde tegenstander van Huizinga. Ook hij moest er aan geloven. Eén koka, het kleinst mogelijke voordeel in het judo, bleek voldoende voor Huizinga. In mei had hij in de EK-finale nog van Croituru verloren. ,,Ik heb nog steeds niets'', zei de Nederlander na de succesvolle middensessie. ,,Het is straks net of ik weer opnieuw moet beginnen.''

Huizinga gebruikte tijdens de pauze een lichte maaltijd in het nabij de hal gelegen Holland House en trof drie uur later Morgan als tegenstander in de halve finale. De Nederlander had eerder dit jaar in Bonn voor het eerst tegen de Canadees gestaan. Toen verloor hij. Nu liet Huizinga er onder toeziend oog van landgenoot en oud-olympisch kampioen Anton Geesink geen twijfel over bestaan wie de sterkste van de twee was. Hij besliste na twee minuten en dertien seconden de strijd met een fraaie schouderworp.

Het kwam Huizinga niet slecht uit dat de grote favoriet voor het goud, de Japanner Yoshida, al in de derde ronde sneuvelde. De regerend wereldkampioen leed een pijnlijke nederlaag tegen de latere finalist Honorato. Bij de beslissende schouderworp brak Yoshida zijn elleboog. Kermend van de pijn werd hij op een brancard weggevoerd.

De eerste medaille in Sydney voor de Nederlandse judo-afvaardiging was meteen de mooiste die er te winnen valt. Vier jaar geleden in Atlanta dacht Huizinga nog dat hij per ongeluk een gouden inplaats van een bronzen medaille had gekregen. De twee kleuren leken wel erg op elkaar. Maar vandaag in Sydney had Huizinga zijn gouden plak echt te pakken.