Paracetamolletje populairste pil

Het paracetamolletje blijft het populairste medicijn. Vorig jaar ging bij de openbare apotheker 3.075.000 keer een doosje met deze pijnstiller over de toonbank. Dat was overigens 75.000 keer minder dan een jaar eerder, maar dit komt omdat sinds 1 september 1999 het tabletje niet langer automatisch wordt vergoed.

Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen levert het schrappen van die vergoeding veel minder op dan waarop minister Borst (Volksgezondheid) rekende. Borst gaat er van uit dat de medicijnkosten 145 miljoen gulden per jaar minder zullen stijgen nu de zogenoemde zelfzorgmedicijnen, middelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, niet meer worden vergoed.

Maar volgens de SFK is de opbrengst niet meer dan 79 miljoen gulden. De SFK vermoedt dat dit komt doordat een kwart van de huisartsen ten onrechte aangeeft dat zo'n middel chronisch wordt gebruikt (en dan wel wordt vergoed) en een kwart een ander, wel vergoed (vaak duurder) medicijn voorschrijft, zo blijkt uit de publicatie Data en feiten 2000.

De Nederlander bestelde vorig jaar gemiddeld voor 443 gulden (1998: 404 gulden) medicijnen bij de apotheker. Verzekerden bij het ziekenfonds kostten 170 gulden per persoon meer dan particulier verzekerden: gemiddeld 507 tegen 336 gulden. Vergeleken met 1998 namen de kosten bij het ziekenfonds ook sterker toe (met ruim 11 procent) dan bij particulier verzekerden (bijna 10 procent).

De openbare apotheken nemen een steeds groter deel van de medicijnenverstrekking buiten de ziekenhuizen voor hun rekening. Vorig jaar was hun aandeel 90,3 procent. De groei gaat ten koste van de apotheekhoudende huisartsen. De apothekers verwerkten samen 118 miljoen recepten voor de 14,2 miljoen bij hen ingeschreven inwoners.

De SFK constateert dat het tumult, begin 1999, over de verhoging van de eigen bijdrage van patiënten uiteindelijk `paniek om niets' was, omdat het achteraf bleek te gaan om een bedrag van slechts 9 miljoen gulden, 55 cent per inwoner.