Oude gangsterfilm van de Japanse genre-auteur Fukasaku uitgebracht

De uit vijftien (van de 58) films bestaande hommage van het laatste International Film Festival Rotterdam aan veteraan-regisseur Kinji Fukasaku (1930), bezorgde hem veel internationale aandacht. Het is de vraag of het uitbrengen van een van die films, Fukasaku's uit 1975 stammende opus 34 Cops vs. Thugs, daar nog veel aan toevoegt.

Fukasaku is een schoolvoorbeeld van een genrefilmregisseur die steeds varieert op hetzelfde thema, en alleen al door die consistentie een auteur kan worden genoemd.

Cops vs. Thugs is net als veel ander werk van Fukasaku een gangsterfilm, die de verwevenheid van de georganiseerde misdaad met de politieke bovenwereld blootlegt. De moraal van de film richt zich niet tegen de yakuza, maar tegen de corrupte machthebbers.

Dit keer reconstrueert Fukasaku, zo blijkt ook uit in de film opgenomen foto's en krantenartikelen, een affaire in een provinciestad. Een weinig zachtzinnige rechercheur jaagt de zetbaas in de gemeenteraad van een van de bendes tegen zich in het harnas. Deze laatste trekt uiteraard aan het langste eind.

Het is niet alleen de inhoud van Cops vs. Thugs die de kwaliteit van Fukasaku als regisseur aantoont. Kenmerkend zijn een voorliefde voor chaos en anarchie, en een sterk fysieke benadering van de strijd tussen mannen.

Het widescreenformaat en de troebele kleuren, beide optimaal benut, benadrukken de datering van de film.

Net als Nicholas Ray, Sam Fuller, wel tien andere Amerikaanse en een stuk of vijf Japanse regisseurs drukte Fukasaku een persoonlijk stempel op een destijds voor onaanzienlijk versleten filmgenre. Dat is een voorname verdienste, maar wellicht niet genoeg om zo veel jaren later aan de hand van een enkele titel alsnog een breed publiek te winnen.

Cops vs. Thugs (Kenkei tai soshiki boryoku). Regie: Kinji Fukasaku. Met: Bunta Sugawara, Hiroki Matsukata, Tatsuo Umemiya, Mikio Narita, Takuzo Kawatani. In: Filmmuseum, Amsterdam; Plaza Futura, Eindhoven.