Mink K. met spoed overgeplaatst

De wegens betrokkenheid bij grootschalige wapenhandel eerder dit jaar tot 3,5 jaar cel veroordeelde Robert Mink K. is vorige week halsoverkop per helikopter van de gevangenis in Amsterdam overgebracht naar de strengste strafinrichting van Nederland, de zogeheten EBI in Vught.

Mink K. is opgesloten in totale afzondering op grond van informatie die de Amsterdamse politie zegt te hebben verzameld. Volgens officier van justitie J. Gielen-Winkster was er betrouwbare informatie waaruit bleek dat Mink K. vorige week zou worden bevrijd. Er zouden ,,Russen en Joegoslaven zijn ingevlogen'' die K. vorige week hadden moeten helpen ontsnappen. Zij beschikten over ,,een geheime bergplaats waarin wapens en explosieven verborgen zijn voor dit doel'', aldus het justitiële ambtsbericht.

Mink K. kreeg vorig jaar landelijke bekendheid toen in een rapport van de Tweede Kamercommissie-Kalsbeek werd aangegeven dat hij de grote man zou zijn achter grootschalige cocaïne-importen van het IRT-politieteam.

Hij werd kort daarna gearresteerd na een enorme wapenvondst en zit hiervoor een straf uit.

Zijn advocaten P. Bakker Schut en A. van der Plas zijn woedend over de overplaatsing van hun cliënt op grond van een in hun ogen totaal onjuist ambtsbericht. De raadslieden spreken van ,,onzinnige koude-oorlogsretoriek'' die slechts dient ter stemmingmakerij. Aanstaande vrijdag dient voor het Amsterdamse hof het hoger beroep tegen Mink K. wegens wapenhandel. De advocaten eisen dat officier van justitie Gielen daar wordt verhoord omdat ze het recht op een eerlijk proces zou hebben geschonden.