Meer Walen, minder Oostenrijk

Wallonië per satelliet

Als de Nederlandse media het onderwerp België behandelen, gaat het bijna altijd over Vlaanderen. Wallonië en Franstalig Brussel krijgen veel minder aandacht. Vanwege een doorgifte-plicht kan heel Nederland via de kabel kijken naar de beide zenders van de Vlaamse publieke omroep VRT. De twee zenders van de RTBF worden – alhoewel technisch realiseerbaar – nauwelijks in Nederland doorgegeven op enkele Zuid-Nederlandse regio's na, waarbij het meestal om La 1 gaat. En verder zijn er nog een paar programma's van de RTBF te zien via de internationale Franse zender TV5.

Omdat de RTBF zich breder ten toon wil gaan spreiden, maakte het onlangs bekend een `meilleur de' (beste van) zender te willen starten op satelliet. Het kanaal, dat naar verwachting nog voor het einde van het jaar zal beginnen, wil vooral eigen producties van La 1 en La 2 tonen, alsmede journaals en actualiteitenprogramma's.

Op deze wijze neemt de RTBF zelfs een voorsprong op de Vlaamse collega's, omdat de VRT op satelliet haar programma's slechts beperkt via BVN-TV (Beste van Vlaanderen en Nederland) ter beschikking stelt. Voor Franssprekenden in Nederland zal de zender uit een van onze aangrenzende regio's een welkome aanvulling gaan vormen.

Cultuur gaat voor

De Oostenrijkse publieke omroep ORF heeft gekozen. Het wil niet langer een kort geleden gestart initiatief ondersteunen waarbij televisie via de satelliet voor het buitenland ter beschikking wordt gesteld. Nog geen jaar geleden begon de ORF een compilatiezender onder de naam ORF Sat. Met de bezuiniging wil de ORF een eigen binnenlands cultuurkanaal starten. De journaaluitzendingen (Zeit im Bild) alsmede enkele andere programma's blijven onverminderd beschikbaar middels het Duits, Zwitsers en Oostenrijkse samenwerkingskanaal 3Sat, zowel analoog als digitaal.

Snel, sneller

De term breedband wordt te pas en te onpas gebruikt om aan te geven dat de vaart waarmee gegevens naar de eindgebruiker toegaan `snel' is, zodat multimediale toepassingen mogelijk worden voor internetgebruikers. Voorzichtheid lijkt echter op zijn plaats. Na ISDN, ADSL, kabel-internet en satelliet-internet dient zich opnieuw een snellere techniek aan: VDSL (Video Digital Subscriber Line).

VDSL is de opvolger van XDSL dat op haar beurt de opvolger was van ADSL. Op de IBC in Amsterdam (een beurs over uitzendtechnieken) toonden verschillende Amerikaanse bedrijven toepassingen voor deze nieuwe standaard die in de Verenigde Staten reeds in proefopstelling beschikbaar is voor 70 dollar per maand (voor internet en televisie).

VDSL brengt zo'n 20 megabit per seconde aan huis. Ter vergelijking: een tv-kanaal op satelliet heeft bij goede kwaliteit genoeg aan 5 megabit per seconde. Vooral telecomaanbieders hebben interesse voor de techniek en zijn daarmee in staat televisie met allerlei nieuwe diensten en toepassingen aan te bieden.

Te denken valt aan films en tv-programma's op verzoek en combinaties van televisie en internet. Nadeel is wel dat de telecomoperator fors moet investeren in zijn netwerk, want op relatief kleine afstand van de huiskamer dienen dure servers te komen ter ondersteuning.

ORF Sat is tot eind dit jaar digitaal ongecodeerd te ontvangen op de Astra 1G (11.955 GHz. H. Symb.Rate 27.500 FEC 3/4). 3Sat is te ontvangen op de Astra 1 (11.347 GHz. V. analoog) en eveneens digitaal: Astra 1G (11.955 GHz. H. Symb.Rate 27.500 FEC 3/4).