Internationaal

LONDEN

De aandelen van oliemaatschappijen gingen op de beurs van Londen onderuit nadat effectenhuis Lehman Brothers de waardering voor deze fondsen verlaagde. Shell daalde 2,6 procent en BP Amoco ging met 2,9 procent omlaag.

De FTSE-index, waarin de oliefirma's zwaar wegen, stond rondom het middaguur 32,1 punten lager op 6.371 punten.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt ging aanvankelijk omhoog dankzij de stijging van het Amerikaanse Nasdaq gisteravond. In de loop van de ochtend kreeg nervositeit weer de overhand. Rondom het middaguur stond de DAX-index 46 punten lager op 6.892 punten.

PARIJS

Op de beurs van Parijs ebde het Nasdaqeffect ook snel weg en daalden de koersen, zodat de CAC-40-index rondom het middaguur 26 punten lager stond op 6.504 punten. De positieve uitschieter was Bouygues (bouw, telecom), dat ruim 5 procent steeg na zeer sterke halfjaarcijfers.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag geprofiteerd van het herstel van de technologiefondsen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq de dag ervoor. De belangrijkste graadmeter op de beurs, de Nikkei-index, steeg 334 punten (2,1 procent) tot 16.458. Volgens handelaren in Tokio waren er vooral koopjesjagers in de markt. Van een langdurig herstel is volgens hen geen sprake.

Onder de winnaars bevonden zich Nikon, concurrent van ASM Lithography, en elektronicaconcerns als Pioneer, Toshiba en computerfabrikant Fujitsu. Ook de geplaagde bandenproducent Bridgestone maakte een koerssprong. Het bedrijf won ruim 7 procent.

NEW YORK

Technologiefondsen waren gisteren in trek op Wall Street. De Nasdaq, die de twee voorgaande beursdagen 5 procent had verloren, wist zich daardoor enigszins te herstellen. De index steeg met 3,73 procent tot 3.866 punten. Vooral chipproducent Intel scoorde goed door de lancering van een aantal nieuwe internetproducten. Het fonds won 8,17 procent.

Ondanks de positieve invloed van Intel en Microsoft (plus 3,17 procent) was de Dow Jones niet vooruit te branden. De index zakte met 0,18 procent op 10.789 punten. Microsoft was in trek omdat de softwaregigant een financieel programma in Europa en Japan op de markt gaat brengen. Ook twee computerfirma's waren in trek wegens bedrijfsnieuws. Sun Microsystems werd beloond voor de aankondiging dat het Cobalt Networks zou gaan kopen. De fabrikant van servers klom 2,11 procent.