ING wil efficiëntere dochters

ING wil zijn Nederlandse dochterondernemingen ingrijpend reorganiseren. De bank en verzekeraar denkt erover de verschillende administraties van onder meer de Postbank, Nationale-Nederlanden, ING Bank en RVS onder te brengen in een nieuwe organisatie.

Ook de ontwikkeling van nieuwe producten zal niet langer vallen onder de verantwoordelijkheid van de afzonderlijke bedrijven, maar worden ondergebracht in een afdeling. De dochterondernemingen zouden vooral de functie van verkoopkanaal krijgen.

Volgens voorzitter M. Hermanns van de centrale ondernemingsraad is nog onduidelijk wat de consequenties voor het personeel zullen zijn. ,,Het zal ingrijpend zijn, maar we kunnen nog niet overzien hoeveel banen het gaat kosten'', stelt hij tegenover het dagblad Trouw.

Een woordvoerder van ING benadrukt dat het gaat om een voorlopig plan en dat definitieve besluiten nog niet zijn genomen. ,,Volgende week kunnen de kaarten heel anders geschud zijn.'' Het is volgens hem nog niet duidelijk wat de eventuele gevolgen voor het personeel zijn.

ING denkt er ook over na om een bv op te richten waarin alle medewerkers worden opgenomen. Nu heeft het Nederlandse bedrijf 27 diverse juridische eenheden die mensen in dienst hebben, hetgeen veel administratieve rompslomp oplevert.

Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers stelde bestuursvoorzitter E. Kist ,,de lat hoger te zullen leggen''. Mede door de grotere efficiëntie moet de autonome winstgroei op 12 procent komen te liggen, tegen 10 procent in het verleden.