Huizinga en `Hoogie' winnen olympisch goud

De Nederlandse judoka Mark Huizinga heeft vanmiddag op de Olympische Spelen in Sydney een gouden medaille gewonnen in de klasse tot 90 kilo. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Anton Geesink en Wim Ruska.

Eerder op de dag werd Pieter van den Hoogenband olympisch kampioen op het koningsnummer bij het zwemmen, de 100 meter vrije slag, en won Wietse van Alten de bronzen medaille bij het handboogschieten.

,,Ik probeer al jaren de beste van de wereld te worden. Uitgerekend op het mooiste toernooi dat er bestaat ben ik daarin geslaagd'', zei de uit Vlaardingen afkomstige judoka, die met een ippon de Braziliaan Carlos Honorato versloeg.

Van den Hoogenband, door de Australiërs `Hoogie' genoemd, werd maandag olympisch kampioen op de 200 meter vrij, gisteren won hij met de estafetteploeg brons op de 4x200 meter vrije. ,,Het is ongelooflijk wat ik allemaal aan het doen ben'', sprak Van den Hoogenband. Gisteren doorbrak hij in de halve finale op de 100 meter vrij de grens van 48 seconden. Hij zwom de afstand in 47,84. De tijd waarin hij vandaag zijn tweede olympische titel behaalde, stelde hem enigszins teleur, 48,30.

Inge de Bruijn verbeterde vandaag in de halve finale van de 100 meter vrije slag met 53,77 seconde haar eigen wereldrecord. Morgenochtend zwemt De Bruijn, winnares van de gouden medaille op de 100 meter vlinderslag en van zilver met de estafetteploeg (4x100 meter vrij), de finale, om 11.15 uur.

Wietse van Alten bezorgde Nederland vandaag de eerste olympische medaille ooit bij het handboogschieten. In de halve finale veroverde de 21-jarige schutter de bronzen medaille.

De Nederlandse honkbalploeg zorgde vandaag voor een stunt door olympisch- en wereldkampioen Cuba te verslaan, met 4-2. Nooit eerder verloren de Cubanen een olympisch duel.

Spelen pagina's 13 en 15