HET NIEUWE SEIZOEN: VAN GEWEST TOT GEWEST

Het 35-jarige televisieprogramma Van Gewest tot Gewest is vernieuwd. Het wordt sinds deze maand gepresenteerd door Reinier van den Hout.

Van Gewest tot Gewest, bestaat dat nog?

,,Het is het oudste programma na Het Journaal, genesteld in een collectief geheugen in de categorie Swiebertje en Polygoon journaal. De associatie is oud en belegen.''

Dus dat leek jou wel wat.

,,Ja. Gewest ís namelijk helemaal niet oud en belegen meer. Mensen denken misschien dat het nog altijd gaat over de laatste schaapherder, spelende prinsesjes en oranjebitter, maar dat is al jaren niet meer zo. Laatst hadden we bijvoorbeeld een reportage over een hashvangst van honderd kilo op Ameland. In Amsterdam komt de politie daar niet meer voor uit bed, maar heel notabel Ameland was in rep en roer.''

Van Gewest tot gewest is eigenlijk heel hip.

,,Hip natuurlijk niet. Wel eigentijds. Met een nieuwe leader, een nieuwe presentator en een snellere montage gaan we proberen het publiek daarop te attenderen.''

Had je ooit gedacht bij `Gewest' te werken?

,,Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van het programma. Je proeft er een ambachtelijke manier van televisiemaken in. Maar ik had eigenlijk pas rond 2017 verwacht er terecht te komen. Dat leek me een aangename fade out van het reizende bestaan dat ik altijd heb geleid. Maar het kwam eerder op mijn pad. Ik doe het er nu bij. Naast andere NPS-programma's.''

Een aangename fade out? Daar hobbel je rustig naar je pensioen.

,,Zo bedoel ik het natuurlijk niet. Maar het is wel een programma waar rust heerst. Ik ben verslaggever geweest van NOVA en daar zat je toch elke dag als een brandweerman te wachten op een klus. En als die kwam, ging je als een idioot filmen en leverde je een uur voor uitzending hijgend je bandje in. Bij `Gewest' kan je iets nog eens overdenken. Het is geen hit and run, zoals de andere nieuwsrubrieken.''

Hit and run?

,,Ja, zeker bij Hart van Nederland en Vijf in het Land werkt het toch nog van: er staat een huis in de fik en er zijn twee dooie poesjes te betreuren. Jakker erop af en draaien maar. Wij willen meer diepgang.''

`Gewest' is ooit ontstaan vanuit een rebellie tegen de randstedelijke onderwerpen die in het NOS Journaal de boventoon voerden. Tegenwoordig is nieuws uit de regio overal. Wat is het bestaansrecht dan nog van `Gewest'?

,,Natuurlijk is regionieuws overal en misschien zie je onze onderwerpen ook elders langskomen. Maar dan hoogstens in 3, 4 minuten en lang niet zo grondig geresearched. Bovendien moet het dan vaak op dezelfde dag worden uitgezonden als het gefilmd is. Bij ons kan een item 10 tot 12 minuten duren. En wordt het ook vaak mooier gemaakt. Filmischer.''

Waarom hechten jullie aan de naam `Van Gewest tot Gewest' als de associatie bij het publiek zo negatief is.

,,Omdat het een mooie naam is die de lading goed dekt. Het gáát over gewesten. En er is toch al zo weinig traditie in dit land. Ik zou het zonde vinden er een nieuwe, wilde naam op los te laten. En zó'n ander programma is het ook weer niet geworden.''

(Van Gewest tot Gewest, donderdag, 19.00-19.30u. Tekst Japke-D. Bouma, foto Evelyne Jacq)